Sportpaviljoen in Baarn

Amsterdamsestraatweg 1

Beschrijving van Sportpaviljoen

Omschrijving complexonderdeel 13 Het SPORTPAVILJOEN is in 1937 ontworpen door de architecten J. de Bie Leuveling Tjeenk en A.J. van der Steur. Het is zuidwestelijk in het park gelegen binnen een door sloten omgeven terrein. Het paviljoen is een geschenk van de Nederlandse schooljeugd ter gelegenheid van het feit dat prinses Juliana en prins Bernhard paleis Soestdijk betrokken. Het ontwerp voor de omgeving van het paviljoen werd gemaakt door J.T.P. Bijhouwer. Voor het paviljoen staat rechts haaks op de gevel een dichte taxushaag. Op het terrein bevinden zich een aantal oude bomen, die in het ontwerp zijn geïntegreerd. Het sportpaviljoen is op 55 centimeter hoog plateau boven het maaiveld gelegen en heeft een asymmetrische plattegrond. Het gebouw bestaat één bouwlaag onder een samengestelde rieten kap. Het paviljoen ligt aan de oostzijde van het omgrachte terrein. Aan de westzijde zijn de tennisbanen gelegen, aan de zuidzijde het zwembad. De voorgevel bevindt zich aan de westzijde. Links is een zitkamer ontworpen, uitgevoerd als een halfronde, serre-achtige uitbouw met stalen vensters en openslaande deuren. Hiervoor ligt een terras. Rechts van dit bouwdeel is een dubbele, licht gebogen gang aan te treffen waaraan de kleedkamers, een toilet en doucheruimte van de dames en de heren liggen. De gebogen vorm van dit deel van de plattegrond speelt in op de terreinaanleg en de positionering van tennisbanen en zwembad. De gevelindeling bevat een deur en een elftal identieke vensters. De zuidgevel is teruggelegen achter een overdekt terras. De gevel is symmetrisch van indeling en bevat een tweetal deuren met roedenverdeling en een tweetal kastdeuren. In de noordgevel bevindt zich een natuurstenen plaquette met inscriptie: 'Geschenk van de Nederlandse schooljeugd 1937'. De oostgevel bevat elf identieke vensters en een venster ten behoeve van de dienstbodenkamer, die zich achter de zitkamer bevindt. In het interieur van de zitkamer zijn boven de haard schilderingen aangebracht door Dick Elffers. De gang voor de dames- en herenkleedkamers wordt gescheiden door een muur. Ten zuiden van het paviljoen zijn een muur en een filtergebouw geplaatst, die buiten de bescherming vallen. In de zitkamer staat het oorspronkelijk ameublement opgesteld bestaande uit ronde tafels en houten verrijdbare stoelen. waardering complexonderdeel 13 Het sportpaviljoen is van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype, de bouwstijl , het interieur en de plaats in het oeuvre van De Bie Leuveling Tjeenk en Van der Steur. Het object is van ensemblewaarde in relatie tot het park en de aanleg van tuinarchitect Bijhouwer. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)