Soestdijk in Baarn

Amsterdamsestraatweg 1

Beschrijving van Soestdijk

Omschrijving complexonderdeel 8 Gietijzeren BRUG, gelegen aan de zuidwestzijde achter het Paleis Soestdijk, over een deel van de vijver aan de zijde van de Biltseweg. De brug is, volgens inscriptie op de voet, in 1872 vervaardigd door de Haagse firma H.I. Enthoven & co. De boogbrug rust op stenen landhoofden met gietijzeren ontluchtingsroostertjes. Een gietijzeren onderbouw wordt in de balustrade doorgezet. Deze wordt aan weerszijden gemarkeerd door pilasters en bezit gietijzeren ajourwerk in de boogzwikken. In het midden onder de balustrade is het jaartal `anno 1872' aangebracht. De gietijzeren getoogde balustrades zijn voorzien van uitsparingen in de vorm van uitgerekte cirkels en hebben een geprofileerde leuning. Waardering complexonderdeel 8 De brug is van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype, het materiaalgebruik en de detailleringen alsmede vanwege als gaaf en zeldzaam voorbeeld van een brug van de firma Enthoven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)