Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Soestdijk in Baarn

Weg En Waterwerk

Amsterdamsestraatweg 1
3744AA Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1872


Beschrijving van Soestdijk

Omschrijving complexonderdeel 8 Gietijzeren BRUG, gelegen aan de zuidwestzijde achter het Paleis Soestdijk, over een deel van de vijver aan de zijde van de Biltseweg. De brug is, volgens inscriptie op de voet, in 1872 vervaardigd door de Haagse firma H.I. Enthoven & co. De boogbrug rust op stenen landhoofden met gietijzeren ontluchtingsroostertjes. Een gietijzeren onderbouw wordt in de balustrade doorgezet. Deze wordt aan weerszijden gemarkeerd door pilasters en bezit gietijzeren ajourwerk in de boogzwikken. In het midden onder de balustrade is het jaartal `anno 1872' aangebracht. De gietijzeren getoogde balustrades zijn voorzien van uitsparingen in de vorm van uitgerekte cirkels en hebben een geprofileerde leuning. Waardering complexonderdeel 8 De brug is van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype, het materiaalgebruik en de detailleringen alsmede vanwege als gaaf en zeldzaam voorbeeld van een brug van de firma Enthoven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511692
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Soestdijk in Baarn

Paleis Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Koninklijk Paleis Soestdijk, gebouwd naar ontwerp van Maurits Post als Jachthuis voor de Koning Stadhouder Willem III in 1674. In 1816 onder..

Orangerie

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Uit de eerste helft van de 19e eeuw daterende, negen vensterassen tellende orangerie, op een lage natuurstenen plint met geheel wit gepleist..

Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 2 De PARKAANLEG van paleis Soestdijk is oorspronkelijk aangelegd in 1689 door Maurits Post. Hiervan zijn geen..

Sportpaviljoen

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 13 Het SPORTPAVILJOEN is in 1937 ontworpen door de architecten J. de Bie Leuveling Tjeenk en A.J. van der Ste..

Brugleuningen

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 9 Twee cementrustieke BRUGLEUNINGEN, gebouwd omstreeks 1890 en gelegen voor het Wilhelminachalet. De brugleun..

Kaart & Routeplanner