Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Cantonspark: fontein in Baarn

Tuin Park Landgoed

Heemskerklaan 25
3742AK Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1750


Beschrijving van Cantonspark: fontein

Omschrijving complexonderdeel 5 Ten westen van de colonnade in het Cantonspark gelegen FONTEIN in de vorm van een waterval. De waterval werd vervaardigd in 1750 voor de buitenplaats Oud-Rozenburg te Diemermeer, gemeente Amsterdam, en in 1915 door August Janssen overgeplaatst naar zijn park. De waterval stond oorspronkelijk als fontein in de wintertuin. Aan de achterzijde is de aansluiting voor de waterleiding nog aanwezig. De ongeveer twee meter hoge hardstenen waterval bestaat uit een rechthoekig onderstuk met een tweetal waterbakken met gebeeldhouwd water in reliƫf. Erboven bevindt zich een motief van twee lauwertakken en een ronde lauwerkrans. Uit het hart van deze ronding loopt een stroom water naar de onderste zone. Waardering complexonderdeel 5 De waterval is van cultuurhistorische waarde vanwege de herkomstgeschiedenis. Het is van architectuurhistorische waarde vanwege het materiaalgebruik en het bouwtype. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511686
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Cantonspark: fontein in Baarn

Cantonspark: parkaanleg

Heemskerklaan 25
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 1 De PARKAANLEG van het Cantonspark dateert van 1905 en is in een gemengde stijl aangelegd binnen de parralel..

Cantonspark: wintertuin

Heemskerklaan 25
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 2 De evenwijdig aan de Heemskerklaan in het Cantonspark gelegen WINTERTUIN is in 1914-1915 gebouwd voor A. Ja..

Cantonspark: tennishuisje

Heemskerklaan 25
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 3 Het aan de noordzijde naast de wintertuin gelegen TENNISHUISJE is omstreeks 1905 gebouwd in chaletstijl en ..

Cantonspark: collonade

Heemskerklaan 25
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 4 Midden in het Cantonspark, verhoogd gelegen COLONNADE, vervaardigd in 1750 voor de in 1742 gestichtte buite..

Cantonspark: tuinbeeld

Heemskerklaan 25
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 6 In de cirkelvormige aanleg van het Cantonspark ligt in het midden van het plantsoen een hardstenen vijver m..

Kaart & Routeplanner