Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Cantonspark: collonade in Baarn

Tuin Park Landgoed

Heemskerklaan 25
3742AK Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1729


Beschrijving van Cantonspark: collonade

Omschrijving complexonderdeel 4 Midden in het Cantonspark, verhoogd gelegen COLONNADE, vervaardigd in 1750 voor de in 1742 gestichtte buitenplaats Oud-Rozenburg in de Diemermeer, gemeente Amsterdam. De colonnade werd in verband met de aanleg van de Oosterbegraafplaats opgekocht door A. Janssen en in 1915 geplaatst in het Cantonspark. De follie was oorspronkelijk bedoeld als -open- thee-prieel met vrij uitzicht in noordelijke richting op de Eem en de polders. De hardstenen colonnade is opgetrokken op een achthoekige plattegrond en bestaat uit acht Ionische zuilen waartussen balustrades met balusters zijn geplaatst. De twee groepen van vier zuilen dragen elk een geknikt hoofdgestel. Hierop staan replica's uit 1994 van achttiende eeuwse vazen. In het bakstenen fundament is een ronde hardstenen plaat aangebracht met de tekst `verplaatst van Oud-Rozenburg in de Diemermeer naar Cantonspark Baarn 1915'. Op twee andere medaillons staat het jaartal '1750'. Waardering complexonderdeel 4 De colonnade is van cultuurhistorische waarde vanwege de herkomstgeschiedenis. Het is van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype, materiaalgebruik en de bouwstijl. Voorts is het van situationele waarde vanwege de verhoogde ligging in het Catonspark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511685
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Cantonspark: collonade in Baarn

Cantonspark: parkaanleg

Heemskerklaan 25
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 1 De PARKAANLEG van het Cantonspark dateert van 1905 en is in een gemengde stijl aangelegd binnen de parralel..

Cantonspark: wintertuin

Heemskerklaan 25
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 2 De evenwijdig aan de Heemskerklaan in het Cantonspark gelegen WINTERTUIN is in 1914-1915 gebouwd voor A. Ja..

Cantonspark: tennishuisje

Heemskerklaan 25
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 3 Het aan de noordzijde naast de wintertuin gelegen TENNISHUISJE is omstreeks 1905 gebouwd in chaletstijl en ..

Cantonspark: fontein

Heemskerklaan 25
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 5 Ten westen van de colonnade in het Cantonspark gelegen FONTEIN in de vorm van een waterval. De waterval wer..

Cantonspark: tuinbeeld

Heemskerklaan 25
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 6 In de cirkelvormige aanleg van het Cantonspark ligt in het midden van het plantsoen een hardstenen vijver m..

Kaart & Routeplanner

Route naar Cantonspark: collonade in Baarn

Foto's (2)