Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Cantonspark: tennishuisje in Baarn

Overig

Heemskerklaan 25
3742AK Baarn
Utrecht

Bouwjaar: ca. 1905


Beschrijving van Cantonspark: tennishuisje

Omschrijving complexonderdeel 3 Het aan de noordzijde naast de wintertuin gelegen TENNISHUISJE is omstreeks 1905 gebouwd in chaletstijl en is een overblijfsel van de tennisbaan, die in het Cantonspark gelegen was. Het object is op een T-vormige plattegrond boven een hardstenen plint opgetrokken uit verticale houten rabatdelen. Het is afgedekt met een zadeldak met steekkap, beiden voorzien van leien in maasdekking. De gevels hebben een symmetrische indeling. De voorgevel bevat in het midden de hoofdingang die bestaat uit openslaande dubbele deuren. Hiervoor is een portaal geplaatst met de genoemde topgevel, die wordt gesierd door snijwerk in de topgevel en de zwikken naast de stijlen. Aan de topgevel is een verlichtingsarmatuur bevestigd. De zijgevels bevatten openslaande vensters. De topgevels zijn eveneens uitgevoerd met houtsnijwerk. De achtergevel is blind. Waardering complexonderdeel 3 Het tennishuisje is van cultuurhistorische waarde vanwege de voormalige recreatieve functie. Het is van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl, het materiaalgebruik en de detailleringen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511684
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Cantonspark: tennishuisje in Baarn

Cantonspark: parkaanleg

Heemskerklaan 25
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 1 De PARKAANLEG van het Cantonspark dateert van 1905 en is in een gemengde stijl aangelegd binnen de parralel..

Cantonspark: wintertuin

Heemskerklaan 25
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 2 De evenwijdig aan de Heemskerklaan in het Cantonspark gelegen WINTERTUIN is in 1914-1915 gebouwd voor A. Ja..

Cantonspark: collonade

Heemskerklaan 25
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 4 Midden in het Cantonspark, verhoogd gelegen COLONNADE, vervaardigd in 1750 voor de in 1742 gestichtte buite..

Cantonspark: fontein

Heemskerklaan 25
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 5 Ten westen van de colonnade in het Cantonspark gelegen FONTEIN in de vorm van een waterval. De waterval wer..

Cantonspark: tuinbeeld

Heemskerklaan 25
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 6 In de cirkelvormige aanleg van het Cantonspark ligt in het midden van het plantsoen een hardstenen vijver m..

Kaart & Routeplanner