Cantonspark: tennishuisje in Baarn

Heemskerklaan 25

Bouwjaar: ca. 1905

Beschrijving van Cantonspark: tennishuisje

Omschrijving complexonderdeel 3 Het aan de noordzijde naast de wintertuin gelegen TENNISHUISJE is omstreeks 1905 gebouwd in chaletstijl en is een overblijfsel van de tennisbaan, die in het Cantonspark gelegen was. Het object is op een T-vormige plattegrond boven een hardstenen plint opgetrokken uit verticale houten rabatdelen. Het is afgedekt met een zadeldak met steekkap, beiden voorzien van leien in maasdekking. De gevels hebben een symmetrische indeling. De voorgevel bevat in het midden de hoofdingang die bestaat uit openslaande dubbele deuren. Hiervoor is een portaal geplaatst met de genoemde topgevel, die wordt gesierd door snijwerk in de topgevel en de zwikken naast de stijlen. Aan de topgevel is een verlichtingsarmatuur bevestigd. De zijgevels bevatten openslaande vensters. De topgevels zijn eveneens uitgevoerd met houtsnijwerk. De achtergevel is blind. Waardering complexonderdeel 3 Het tennishuisje is van cultuurhistorische waarde vanwege de voormalige recreatieve functie. Het is van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl, het materiaalgebruik en de detailleringen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)