Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Cantonspark: parkaanleg in Baarn

Tuin Park Landgoed

Heemskerklaan 25
3742AK Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1905


Beschrijving van Cantonspark: parkaanleg

Omschrijving complexonderdeel 1 De PARKAANLEG van het Cantonspark dateert van 1905 en is in een gemengde stijl aangelegd binnen de parralellogramvormige plattegrond van het complex. Voor de aan de noordzijde gelegen wintertuin ligt een cirkelvormige aanleg met in het midden een ronde fontein. Van hieruit loopt een hoofdpad in oostelijke en in westelijke richting. Aan de noordoostzijde van het park loopt het hoofdpad in een gebogen lijn tot achter de wintertuin. Dwars op de oost-westas loopt een zichtlijn vanuit de wintertuin via terrassen naar een landschappelijk gedeelte van het park aan de zuidzijde. Hierdoorheen slingert een sloot. De hoofdentree van het park bevindt zich aan de westzijde, aan de Faas Eliaslaan. Links van de entree ligt de van het terrein afgescheiden tuinmanswoning. Vanaf de wintertuin loopt een pad gebogen in zuidelijke richting langs het tennishuisje in de richting van de kwekerij. Deze is gelegen in de zuidwesthoek van het park en is deels ommuurd. De kinderboerderij aan de zuidwestzijde valt buiten de bescherming. Parallel aan het hoofdpad loopt een smaller tweede pad. Op een hoger gelegen gedeelte in het midden van het park, tussen de twee oost-west lopende paden, ligt de follie. Aan de westzijde is een pinetum (coniferentuin) gelegen met bakstenen muurtjes en een bestrating van flagstones. Het park heeft een uitgebreid botanisch bomenbestand met onder andere een tulpenboom, hazelaar en sneeuwklokjesboom. Waardering complexonderdeel 1 Het park is van cultuurhistorische waarde vanwege de ontstaans- en ontwikkelingsgeschiedenis. Voorts is het park van waarde als herkenbaar restant van een botanische tuin met waardevolle boomsoorten. Het is van architectuurhistorische waarde vanwege de aanleg en de binnen het park aanwezige objecten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511682
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Wintertuin binnen
Colonnade
Tuinmanshuis

Het Cantonsparkis een botanisch park en rijksmonument van 3,5 ha. in Baarn. Prominent in het park met exotische bomen is de grote plantenkas, de Wintertuin Cantonspark. Verder zijn er een colonnade, stenen waterval, fontein, siervazen, bruggetjes en andere bouwwerken te bekijken.

August Janssen

De grond hoorde tot 1902 deel tot het landgoed Schoonoord. De laatste eigenaar, freule A. Faas Elias, overleed in 1902 kinderloos, waarna de rijke Amsterdammer August Janssen (1865-1918) een deel opkocht en het als overtuin te gebruiken. Janssen was rijk geworden in Indië en was eigenaar van de villa's Peking, Java en Canton. Het zomerverblijf Canton werd afgebroken om een nieuwe villa Canton te kunnen bouwen. Tegenover deze villa liet hij het Cantonspark ontwerpen en aanleggen. Er kwamen kassen en allerlei gebouwtjes, met als centraal punt de Wintertuin (1915). Als verkleedruimte voor dames van de tennisbaan op het terrein kwam er bovendien een tennishuisje. De Wintertuin werd gevuld met tropische planten en bomen waar hij zijn gasten uit Indië kon ontvangen. Daar serveerde zijn Indische bediende de thee tussen palmen, koffiestruiken en bananenplanten. In de verwarmde kas speelden apen en fladderden tropische vogels rond. Om het geheel nog wat meer cachet te geven kocht hij op een Amsterdamse veiling een colonnade. Op het terrein stond verder een dienstwoning voor de tuinbaas.

Universiteitstuin

Toen Jansen in 1918 overleed kwam de tuin in het bezit van de Utrechtse universiteit, die er een botanische tuin van maakte. Daartoe werden een systeemtuin en een pinetum aangelegd ter ondersteuning van onderwijs en onderzoek. Op verschillende plaatsen van het park kwamen kassen met bijzondere planten en in de noordpunt van het park werd een leslokaal gebouwd. In de Wintertuin werd het assortiment tropische planten uitgebreid, met een aantal economisch belangrijke soorten als bananen en koffiestruiken.

Gemeente

Toen de universiteit haar tuinen in de Uithof ging concentreren en de kasplanten meenam werd het park in 1987 overgedragen aan de gemeente Baarn. Alleen de Wintertuin bleef staan aan de rand van het karakteristieke park, met daarin nog de exotische bomen en veel struiken met een grote botanische en cultuurhistorische waarde. In de zuidelijke punt van het park kwam een kinderboerderij. Nadat bezorgde burgers en de Historische Kring Baerne aandacht vroegen voor de cultuurhistorische waarde werd in 1993 de Stichting Vrienden van het Cantonspark opgericht. Doelstelling is om de waardevolle voormalige botanische tuin en het park als openbaar groen te behouden.

Rijksmonumenten in het Cantonspark


Monumenten in de buurt van Cantonspark: parkaanleg in Baarn

Cantonspark: wintertuin

Heemskerklaan 25
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 2 De evenwijdig aan de Heemskerklaan in het Cantonspark gelegen WINTERTUIN is in 1914-1915 gebouwd voor A. Ja..

Cantonspark: tennishuisje

Heemskerklaan 25
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 3 Het aan de noordzijde naast de wintertuin gelegen TENNISHUISJE is omstreeks 1905 gebouwd in chaletstijl en ..

Cantonspark: collonade

Heemskerklaan 25
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 4 Midden in het Cantonspark, verhoogd gelegen COLONNADE, vervaardigd in 1750 voor de in 1742 gestichtte buite..

Cantonspark: fontein

Heemskerklaan 25
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 5 Ten westen van de colonnade in het Cantonspark gelegen FONTEIN in de vorm van een waterval. De waterval wer..

Cantonspark: tuinbeeld

Heemskerklaan 25
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 6 In de cirkelvormige aanleg van het Cantonspark ligt in het midden van het plantsoen een hardstenen vijver m..

Kaart & Routeplanner

Route naar Cantonspark: parkaanleg in Baarn

Foto's (2)