Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rusthoek: parkaanleg in Baarn

Tuin Park Landgoed

J.F. Kennedylaan 100
3741EH Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1771
Architect: L.A. Springer (parterre)


Beschrijving van Rusthoek: parkaanleg

Omschrijving complexonderdeel 2 De PARKAANLEG van de buitenplaats Rusthoek stamt in beginsel uit de periode van 1771. In dat jaar werd achter het huis een grand canal aangelegd, dat bestond uit een lange arm vanaf het huis naar het noorden en een dwarsarm in oost-westelijke richting. In de negentiende eeuw is deze formele aanleg vergraven en opnieuw aangelegd tot een vijverpartij in landschappelijke stijl. De vijver loopt achter het huis in een rechte lijn in noordelijke richting en vertakt zich in twee smalle armen die achter een kunstmatig opgeworpen heuvel weer samenkomen. De heuvel ligt in de zichtas van het huis en het oude grand canal. Over de smalle armen liggen twee bruggen: een recente houten brug en een bakstenen boogbrug uit het begin van de twintigste eeuw. Het meest noordelijke deel van het terrein is als parkbos aangelegd. Hier doorheen loopt een slingerpad. Het hogere achterliggende gedeelte van het parkbos is het restant van een dijk die de buitenplaats beschermde tegen overstromingen van de rivier de Eem. Na bouw van het nieuwe Rusthoek in 1905 werd voor het huis, aan de zuidzijde, een parterre voor het huis aangelegd naar plannen van tuinarchitect L.A. Springer. Deze aanleg is verloren gegaan. Voor het huis ligt thans een grasperk. Ten zuiden van de J.F. Kennedylaan, die voor het huis in oost-westelijke richting door de buitenplaats loopt, ligt een weide. Aan de oostzijde ligt een restant van de oprijlaan, die is beplant met beukenbomen. De laan wordt Rusthoeklaan genoemd en is deels openbare weg. Rusthoeklaan 102 is de voormalige portierswoning, die buiten de bescherming valt. Het weiland wordt omzoomd door een smeedijzeren hekwerk met een openslaand hek aan de voormalige oprijlaan. Dit hek is voorzien van gietijzeren pijlers. Waardering complexonderdeel 2. De parkaanleg is van architectuurhistorische waarde vanwege de tot een landschapspark getransformeerde formele achttiende eeuwse aanleg alsmede van ensemblewaarde vanwege de relatie van de buitenplaats Rusthoek met Benthuys door middel van het open weidegebied voor het huis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511677
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rusthoek: parkaanleg in Baarn

Rusthoek: villa

J.F. Kennedylaan 100
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 1 De VILLA Rusthoek is gebouwd in 1905 op de plaats van een oudere voorganger. De villa werd ontworpen door d..

Koetshuis Rusthoek

J.F. Kennedylaan 100
Baarn
Omschrijving compexonderdeel 3 Het KOETSHUIS van de buitenplaats Rusthoek dateert volgens de gevelsteen uit 1852. De eerste steen werd gele..

Rusthoek: zonnewijzer

J.F. Kennedylaan 100
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 4 Voor het terras in het grasperk voor de villa Rusthoek geplaatste ZONNEWIJZER, vervaardigd tussen 1905 en 1..

Rusthoek: hekpijlers

J.F. Kennedylaan 100
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 5 De twee aan de Eemnesserweg gelegen HEKPIJLERS dateren uit het einde van de achttiende eeuw en zijn vervaar..

Rusthoek: hekpijlers

J.F. Kennedylaan 100
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 6 De HEKPIJLERS aan de J.F. Kennedylaan dateren uit 1912. Ze zijn opgetrokken uit baksteen en hebben een hard..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rusthoek: parkaanleg in Baarn

Foto's (2)