Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis Rusthoek in Baarn

Kasteel Buitenplaats

J.F. Kennedylaan 100
3741EH Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1852


Beschrijving van Koetshuis Rusthoek

Omschrijving compexonderdeel 3 Het KOETSHUIS van de buitenplaats Rusthoek dateert volgens de gevelsteen uit 1852. De eerste steen werd gelegd door Anna Elisabeth van Heemstra. Het koetshuis is opgetrokken in neoclassicistische stijl. De invloed van de Italiaanse architect A. Palladio is in de verschijningsvorm herkenbaar. Het achter het huis ten noordwesten van de villa Rusthoek gelegen koetshuis telt twee bouwlagen op een rechthoekige plattegrond onder een afgeplat, overstekend schilddak, gedekt met blauwe Hollandse pannen. De bouwlagen worden gescheiden door een geprofileerde cordonlijst. De voorgevel telt drie traveeën, die worden gescheiden door geblokte lisenen over beide verdiepingen. De eerste bouwlaag bevat in de linker travee openslaande inrijdeuren, evenals in de middelste travee. De rechter travee bevat een deur en een venster. In de tweede bouwlaag bevindt zich een loggia met twee dorische zuilen. In de loggia is een hijsbalk bevestigd. De buitenste traveeën bevatten ieder twee rondboogvensters. De zij- en achtergevels bestaan uit houten rabatdelen. Tegen de achtergevel is een stenen woonhuisje onder een mansardekap geplaatst, dat buiten de bescherming valt. Waardering complexonderdeel 3 Het koetshuis is van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype en de bouwstijl met Palladiaanse invloeden. Het is van ensemlewaarde als onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511676
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Koetshuis Rusthoek
(2013)
(2013)
Locatie J.F. Kennedylaan 100, Baarn
Coördinaten 52° 13′ NB, 5° 16′ OL
Oorspr. functie koetshuis
Huidig gebruik kantoor
Start bouw 1852
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 511676
Eigenaar Hendrik Rietveld
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het koetshuis van buitenhuis Rusthoek is een rijksmonument aan de J.F. Kennedylaan 100 in Baarn, in de provincie Utrecht. Het koetshuis staat aan de westzijde van villa Rusthoek.

Op een gevelsteen staat: Den eersten steen gelegd door Anna Elisabeth van Heemstra den 6den Oct. 1852. Dat betekent dat het koetshuis ouder is dan de bijbehorende huidige Villa Rusthoek.

Op de plek waar vroeger de dubbele inrijdeur zat, is nu een glazen pui geplaatst. Op de verdieping zitten twee halfronde vensters en een loggia met Dorische zuilen. Boven de loggia is een hijsbalk. De gevels zijn geel bepleisterd, de zijgevels zijn van hout. Het koetshuis is een tijdlang als opslagplaats gebruikt door tapijtknoperij De Cneudt, tegenwoordig wordt het gebruikt als kantoor en bedrijfsrestaurant.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Koetshuis Rusthoek in Baarn

Rusthoek: villa

J.F. Kennedylaan 100
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 1 De VILLA Rusthoek is gebouwd in 1905 op de plaats van een oudere voorganger. De villa werd ontworpen door d..

Rusthoek: parkaanleg

J.F. Kennedylaan 100
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 2 De PARKAANLEG van de buitenplaats Rusthoek stamt in beginsel uit de periode van 1771. In dat jaar werd acht..

Rusthoek: zonnewijzer

J.F. Kennedylaan 100
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 4 Voor het terras in het grasperk voor de villa Rusthoek geplaatste ZONNEWIJZER, vervaardigd tussen 1905 en 1..

Rusthoek: hekpijlers

J.F. Kennedylaan 100
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 5 De twee aan de Eemnesserweg gelegen HEKPIJLERS dateren uit het einde van de achttiende eeuw en zijn vervaar..

Rusthoek: hekpijlers

J.F. Kennedylaan 100
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 6 De HEKPIJLERS aan de J.F. Kennedylaan dateren uit 1912. Ze zijn opgetrokken uit baksteen en hebben een hard..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koetshuis Rusthoek in Baarn

Foto's (2)