Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Hooge Vuursche: tuinaanleg in Baarn

Tuin Park Landgoed

Hilversumsestraatweg 14
3744KC Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1910-1912
Architect: D.F. Tersteeg


Beschrijving van De Hooge Vuursche: tuinaanleg

Omschrijving complexonderdeel 2 De rondom het landhuis gelegen TUINAANLEG werd in 1912 in geometrische stijl ontworpen door de tuinarchitect D.F. Tersteeg. Deze aanleg telt ongeveer vier hectare en vormt de overgang tussen de bosrijke omgeving en het landhuis. De overgang vanuit het huis wordt bewerkstelligd door de aanleg van terrassen en trappartijen die de bel-etage verbinden met de tuin. De aanleg van de tuin bestaat uit terrasvormige paden, gazons, vijvers en waterwerken aan de voorzijde en een waterpartij met kademuren aan de oostzijde van het huis. Het voorgedeelte wordt omgrensd door de druppelvormige oprijlaan. Vanaf het inrijhek splitst de oprijlaan zich in twee├źn om vanaf het verst uiteenlopende punt in een halfronde cirkel bij het huis onder het terras uit te komen. De aanleg van de tuin is gespiegeld om een lengteas tussen het huis en het inrijhek. De aanleg is ongeveer 150 meter lang. De tuin is terrasvormig aangelegd en loopt vanaf het verhoogd gelegen huis naar beneden om uit te monden in de verdiept gelegen grote vijver. Deze centraal gelegen vijver heeft een grote fontein. Eromheen zijn muurtjes, balustrades en overloopbassin aangebracht. Aan de noordzijde van de vijver is een brug geplaatst. In de richting van het huis is een cascade aangebracht, die in verbinding staat met een hoger gelegen, kleinere vijver die halfronde zijden heeft. Een muur met een tweetal trappen scheidt de vijver van het hoger gelegen terras. In de muur zijn een aantal waterspuwers aangebracht die de vijvers voeden. Het terras grenst aan de trappen naar het terras aan het huis dat op het niveau van de bel-etage gelegen is. De wanden van de terrasvijver zijn afgedekt met natuurstenen platen. De oprijlaan wordt afgescheiden van de tuin op de middenas door in coulissen geplante heesters en bomen. Tussen de heesters zijn op enkele plaatsen kleine halfronde banken geplaatst op een ronde basis. De banken hebben op de hoeken gemetselde bakstenen pijlers met natuurstenen bekroningen. Aan de oostzijde van het huis ligt een grote verzandde vijver met kademuren. Deze vijver loopt als slingervijver in noordoostelijke richting door en eindigt in een kom met een eiland in het midden. Waardering complexonderdeel 2 De tuinaanleg is van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een jongere buitenplaats. Het is van architectuurhistorische waarde vanwege de tuinstijl en de plaats in het oeuvre van de architect alsmede van situationele waarde in relatie tot het huis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511673
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Hooge Vuursche: tuinaanleg in Baarn

De Hooge Vuursche: landhuis

Hilversumsestraatweg 14
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 1 Het tussen 1910 en 1912 naar ontwerp van Ed. Cuypers gebouwde LANDHUIS is opgetrokken met zeventiende en ac..

De Hooge Vuursche: toegangshek

Hilversumsestraatweg 14
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 3 TOEGANGSHEK, in 1912 ontworpen door Ed. Cuypers. Het hek bestaat uit een grote doorrit voor auto's en klein..

Terrein waarin twee grafheuvels

Bij Zandheuvelweg
Baarn
Terrein waarin 2 grafheuvels. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. (Gedeeltelijk belast met bescherming voor zover het betreft de twee daa..

Boerderij 'Ravestein' met bakhuis

Groeneveld 3
Baarn
(Op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.9) BOERDERIJ 'RAVESTEIN' MET BAKHUIS. Ten zuiden van het hoofdgebouw, evenwijdig aan de Raveste..

Hilversumsestraatweg 22, witgepleisterde dienstwoning met chinees overstekend rieten dak met houten kartellijst

Hilversumsestraatweg 22
Baarn
Witgepleisterde dienstwoning met chinees overstekend rieten dak met houten kartellijst. Aanvang XIX.

Kaart & Routeplanner

Route naar De Hooge Vuursche: tuinaanleg in Baarn

Foto's (1)