De Hooge Vuursche: toegangshek in Baarn

Hilversumsestraatweg 14

Architect: Eduard Cuypers

Beschrijving van De Hooge Vuursche: toegangshek

Omschrijving complexonderdeel 3 TOEGANGSHEK, in 1912 ontworpen door Ed. Cuypers. Het hek bestaat uit een grote doorrit voor auto's en kleinere doorgangen voor voetgangers. Het aan de Hilversumsestraatweg gelegen hek bestaat uit twee bakstenen hekpijlers met natuurstenen bekroningen en afdekplaten waarop natuurstenen leeuwen met schilden zijn geplaatst. Ertussen bevindt zich een vaste smeedijzeren toog waarin in gouden letters de tekst: 'anno 1912' en: 'De Hooge Vuursche'. Erboven bevindt zich in het midden een lantaarn. Eronder bevindt zich is een dubbel, openslaand smeedijzeren spijlenhek. Ter weerszijden van de hekpijlers bevinden zich toegangshekken voor voetgangers waarnaast kleinere pijlers staan. Waardering complexonderdeel 3 Het toegangshek is van architectuurhistorische waarde vanwege de gaafheid, de vormgeving in combinatie met het materiaalgebruik en de detaillering. Het is voorts van situationele waarde vanwege de ligging aan de Hilversumsestraatweg in relatie tot het huis en de tuinaanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)