Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige dubbele dijkwachterswoning in Schalkwijk

Woonhuis

Provincialeweg 70
3998JK Schalkwijk (gemeente Houten)
Utrecht

Bouwjaar: 1853


Beschrijving van Voormalige dubbele dijkwachterswoning

Inleiding In 1853 werd beneden de Lekdijk (binnendijks) twee gekoppelde DIJKWACHTERSWONINGEN met bijgehorend DIJKMAGAZIJN gebouwd. Opdrachtgever was het Hoogheemraadschap van de Lekdijk Bovendams. De woningen met magazijn liggen ten zuidoosten van het zogenaamde Dijkhuis, dat reeds rijksmonument is (22702). Tegenwoordig is het pand in gebruik als één woonhuis. In 1979 en 1981 is het dak gerestaureerd. Omschrijving Een met de nokrichting evenwijdig aan de weg gelegen DIJKWACHTERSWONING met MAGAZIJN heeft een samengestelde plattegrond. Het pand telt één bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt samengesteld zadeldak met overstekende dakschilden. De gevels zijn in grauwe baksteen opgetrokken (staand verband), waarin voornamelijk vensters met zesruits schuiframen met strekken en getoogde stalen zesruitsvensters zijn gezet onder segmentbogen. In de gevels van het woongedeelte bevinden zich vier ronde ventilatiegaten, waarvan drie dicht zijn gezet met gietijzeren roosters. Het magazijn is ondergebracht in een bouwvolume op rechthoekig plattegrond dat haaks op de weg staat. De oorspronkelijke woningen bevonden zich in een bouwvolume op L-vormige plattegrond, dat met de rechter zijgevel van het magazijn is verbonden. Het L-vormige bouwvolume ligt iets meer naar de weg toe. De voorgevel (westen) van het magazijn heeft op de middenas een rondboogvormige dubbele opgeklampte deur. Daarboven bevindt zich een rondboogvormig dubbel luik met hijsbalk. De achtergevel van het magazijn heeft een topgevel conform de voorzijde. De zijgevel links heeft drie getoogde vensters. De voorgevel van de woningen bestaat uit een twee-assige topgevel links, met rechts daarvan een weinig teruggelegen langsgevel. De achtergevel van de woningen bestaat uit een topgevel met een ingang rechts en een venster in de top. De rechter zijgevel heeft links een topgevel met twee vensterassen en een venster in de top. In teruggelegen langsgevel rechts, bevindt zich in de oksel een deur met bovenlicht. Rechts daarvan zijn twee vensters geplaatst. Waardering Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld een voormalige dubbele dijkwachterswoning met bijgehorend magazijn uit het midden van de 19de eeuw, dat een relict is van de geschiedenis van de dijkbewaking uit die periode. Het heeft tevens ensemblewaarde in relatie met nabijgelegen Dijkhuis (rijksmonument 22702). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511667
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige dubbele dijkwachterswoning in Schalkwijk

Hardstenen paal met wapen van Utrecht

Provincialeweg 70
Schalkwijk (Gemeente Houten)
Hardstenen paal met wapen van Utrecht (Waterschap) "Concordia res parvae crescunt" XVIII.

Lekdijkhuis

Provincialeweg 69
Schalkwijk (Gemeente Houten)
"Lekdijkhuis" van het Hoogheemraadschap van den Lekdijk Bovendams. Bovendams waterschapshuis. Sober statig huis uit midden XIX met oversteke..

Boerderij, dwarstype, rieten zadeldak aan de korte zijde afgewolfd

Provincialeweg 68
Schalkwijk (Gemeente Houten)
Boerderij, dwarstype, rieten zadeldak aan de korte zijde afgewolfd.

Woonhuis, dubbel zadeldak, zijgevels door schoorstenen bekroond

Pothuizerweg 2
Schalkwijk (Gemeente Houten)
Woonhuis, XVIII, dubbel zadeldak, zijgevels door schoorstenen bekroond.

Brandspuithuisje

Overeind 84
Schalkwijk (Gemeente Houten)
Inleiding In 1897 gebouwd klein BRANDSPUITHUISJE was bestemd voor de stalling van een brandspuit die de gemeente Schalkwijk in hetzelfde ja..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige dubbele dijkwachterswoning in Schalkwijk