Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Werk aan de Korte Uitweg: kazerne A in Tull en 't Waal

Militair Object

Lange Uitweg 42 A
3999WL Tull en 't Waal (gemeente Houten)
Utrecht

Bouwjaar: 1877


Beschrijving van Werk aan de Korte Uitweg: kazerne A

Omschrijving complexonderdeel 2 Op het fort tegenover de brug bevindt zich een bomvrije KAZERNE A van één bouwlaag onder aarden dekking, die blijkens een centraal geplaatste hardstenen stichtingssteen in 1877 is gebouwd. Het bakstenen front van de kazerne is in zeven traveeën onderverdeeld. De middelste travee heeft een getoogde deur met aan weerszijden een getoogde vensteropening. Boven de deur bevindt zich een rond ventilatiegat dat door een gietijzeren rooster is dichtgezet. De travee wordt door een getoogde, driedubbele ontlastingsboog overspannen. De overige traveeën hebben een bijna identieke indeling van een getoogde vensteropening met links of rechts daarvan een getoogde deur- of vensteropening. Boven de muurdam is een rond ventilatiegat, dat met een gietijzeren rooster is dichtgezet. Alle traveeën worden door een driedubbele ontlastingsboog overspannen. De uiteinden van het front lopen afgerond naar achteren. Inwendig zijn de overkluisde ruimten wit gesausd en hebben getoogde doorgangen. Waardering Het complexonderdeel is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bomvrije kazerne uit het laatste kwart van de 19de eeuw, bestemd als onderkomen voor soldaten op het fort. Zowel in- als uitwendig is het gaaf qua hoofdvorm en materiaalgebruik. Het maakt deel uit van de ontwikkeling van de krijgskunde in Nederland en heeft ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen op het fort. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511660
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Werk aan de Korte Uitweg: kazerne A in Tull en 't Waal

Werk aan de Korte Uitweg: aardwerk

Lange Uitweg 42A
Tull en 't Waal (Gemeente Houten)
Omschrijving complexonderdeel 1 Het uit 1871-1874 stammende fort 'Werk aan de Korte Uitweg', bestaat uit een omgracht AARDWERK met een nage..

Werk aan de Korte Uitweg: Betonnen remise

Lange Uitweg 42A
Tull en 't Waal (Gemeente Houten)
Omschrijving complexonderdeel 3 De betonnen uit circa 1877 stammende REMISE (B) aan de oostzijde van het fort bestaat uit een recht front m..

Werk aan de Korte Uitweg: De Staat

Lange Uitweg 42A
Tull en 't Waal (Gemeente Houten)
Omschrijving complexonderdeel 4 De uit circa 1910-1920 stammende LOODS ten zuiden van de kazerne was vermoedelijke een affuitloods. Het bet..

gedekte gemeenschapsweg met inundatiekanaal

gedekte gemeenschapsweg met inundatiekanaal
houten
Cluster 58. Schuilplaatsen 1902-1903. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding Vier SCHUILPLAATSEN 1900-1910, uitgevoerd in (met staal verster..

gedekte gemeenschapsweg met inundatiekanaal

gedekte gemeenschapsweg met inundatiekanaal
houten
Cluster 58. Schuilplaatsen typen 1915-1916 / II. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding SCHUILPLAATS TYPE 1915-1916 / II als onderdeel van l..

Kaart & Routeplanner

Route naar Werk aan de Korte Uitweg: kazerne A in Tull en 't Waal

Foto's (1)