Werk aan de Korte Uitweg: aardwerk in Tull en 't Waal

Lange Uitweg 42 A
3999WL Tull en 't Waal (gemeente Houten)

Beschrijving van Werk aan de Korte Uitweg: aardwerk

Omschrijving complexonderdeel 1 Het uit 1871-1874 stammende fort 'Werk aan de Korte Uitweg', bestaat uit een omgracht AARDWERK met een nagenoeg rechthoekige grondvorm, waarvan de noordwestelijke hoek afgeschuind is. Langs de randen van het fort loopt een aarden wal, waarin aan de oostzijde een remise is gebouwd (zie complexonderdeel 3). Het fort is aan de westzijde via een ijzeren brug te bereiken. Deze verkeert in zeer slechte staat en is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Waardering Het aardwerk is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een omgracht, gesloten aardwerk uit de tweede helft van de 19de eeuw, dat deel uitmaakt van de ontwikkeling van de krijgskunde in Nederland, in het bijzonder als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het heeft ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)