Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Werk aan de Korte Uitweg: aardwerk in Tull en 't Waal

Militair Object

Lange Uitweg 42 A
3999WL Tull en 't Waal (gemeente Houten)
Utrecht

Bouwjaar: 1871-1874


Beschrijving van Werk aan de Korte Uitweg: aardwerk

Omschrijving complexonderdeel 1 Het uit 1871-1874 stammende fort 'Werk aan de Korte Uitweg', bestaat uit een omgracht AARDWERK met een nagenoeg rechthoekige grondvorm, waarvan de noordwestelijke hoek afgeschuind is. Langs de randen van het fort loopt een aarden wal, waarin aan de oostzijde een remise is gebouwd (zie complexonderdeel 3). Het fort is aan de westzijde via een ijzeren brug te bereiken. Deze verkeert in zeer slechte staat en is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Waardering Het aardwerk is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een omgracht, gesloten aardwerk uit de tweede helft van de 19de eeuw, dat deel uitmaakt van de ontwikkeling van de krijgskunde in Nederland, in het bijzonder als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het heeft ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511659
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Werk aan de Korte Uitweg

Het Werk aan de Korte Uitweg is een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en werd gebouwd tussen 1873 en 1879. Het Werk aan de Korte Uitweg ligt 1000 meter ten noorden van Fort Honswijk (aan de Lange Uitweg direct ten westen van buurtschap Molenbuurt) en maakt deel uit van de Stelling van Honswijk.

Het fort bestond in eerste instantie uit een gracht met daaromheen een aarden wal. In 1877 verscheen er een bomvrije kazerne, een loods, een munitiemagazijn en buiten de gracht een fortwachterswoning. Het geheel was in 1879 gereed. Op het fort was ruimte voor 160 soldaten.

Na de Tweede Wereldoorlog is het Werk aan de Korte Uitweg gebruikt voor opslag van brugmateriaal voor de Spoorwegen. Daarna werd Staatsbosbeheer eigenaar. In 1999 is het fort hersteld door vrijwilligers.

Externe link


Monumenten in de buurt van Werk aan de Korte Uitweg: aardwerk in Tull en 't Waal

Werk aan de Korte Uitweg: kazerne A

Lange Uitweg 42A
Tull en 't Waal (Gemeente Houten)
Omschrijving complexonderdeel 2 Op het fort tegenover de brug bevindt zich een bomvrije KAZERNE A van één bouwlaag onder aarden dekking, ..

Werk aan de Korte Uitweg: Betonnen remise

Lange Uitweg 42A
Tull en 't Waal (Gemeente Houten)
Omschrijving complexonderdeel 3 De betonnen uit circa 1877 stammende REMISE (B) aan de oostzijde van het fort bestaat uit een recht front m..

Werk aan de Korte Uitweg: De Staat

Lange Uitweg 42A
Tull en 't Waal (Gemeente Houten)
Omschrijving complexonderdeel 4 De uit circa 1910-1920 stammende LOODS ten zuiden van de kazerne was vermoedelijke een affuitloods. Het bet..

Inundatiekanaal

t.w. van de Molenbuurt
Schalkwijk (Gemeente Houten)
Omschrijving complexonderdeel 3 Twee identieke ijzeren VERDEDIGINGSBRUGGEN 1 en 2 uit 1871 liggen over het inundatiekanaal. Ten westen van ..

Inundatiekanaal

t.w. van de Molenbuurt
Schalkwijk (Gemeente Houten)
Omschrijving complexonderdeel 2 In de glacis bevinden zich drie SCHUILPLAATSEN A, B en C uit 1875-1876, die in 1916 verstevigd zijn met bet..

Kaart & Routeplanner

Route naar Werk aan de Korte Uitweg: aardwerk in Tull en 't Waal