Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Werk aan de Korte Uitweg: aardwerk in Tull en 't Waal

Militair Object

Lange Uitweg 42 A
3999WL Tull en 't Waal (gemeente Houten)
Utrecht

Bouwjaar: 1871-1874


Beschrijving van Werk aan de Korte Uitweg: aardwerk

Omschrijving complexonderdeel 1 Het uit 1871-1874 stammende fort 'Werk aan de Korte Uitweg', bestaat uit een omgracht AARDWERK met een nagenoeg rechthoekige grondvorm, waarvan de noordwestelijke hoek afgeschuind is. Langs de randen van het fort loopt een aarden wal, waarin aan de oostzijde een remise is gebouwd (zie complexonderdeel 3). Het fort is aan de westzijde via een ijzeren brug te bereiken. Deze verkeert in zeer slechte staat en is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Waardering Het aardwerk is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een omgracht, gesloten aardwerk uit de tweede helft van de 19de eeuw, dat deel uitmaakt van de ontwikkeling van de krijgskunde in Nederland, in het bijzonder als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het heeft ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511659
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Werk aan de Korte Uitweg
Werk aan de Korte Uitweg met links de Gedekte Gemeenschapsweg en inundatiekanaal
Werk aan de Korte Uitweg met links de Gedekte Gemeenschapsweg en inundatiekanaal
Locatie Houten
Algemeen
Eigenaar Staatsbosbeheer
Gebouwd in 1871-1879
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  531611
Werk aan de Korte Uitweg
Werk aan de Korte Uitweg

Het Werk aan de Korte Uitweg is een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en werd gebouwd tussen 1873 en 1879. Het Werk aan de Korte Uitweg ligt 1000 meter ten noorden van Fort Honswijk (aan de Lange Uitweg direct ten westen van buurtschap Molenbuurt) en maakt deel uit van de Stelling van Honswijk.

Het fort bestond in eerste instantie uit een gracht met daaromheen een aarden wal. In 1877 verscheen er een bomvrije kazerne, een loods, een munitiemagazijn en buiten de gracht een fortwachterswoning. Het geheel was in 1879 gereed. Op het fort was ruimte voor 160 soldaten.

Tussen het werk en Fort Honswijk ligt een beschut liggende weg met parallel eraan een aarden wal over een lengte van 850 meter. Aan de andere zijde van de aarden wal loopt het inundatiekanaal. In oorlogstijd konden de troepen zich veilig verplaatsen tussen Fort Honswijk, Lunet aan de Snel en het Werk aan de Korte Uitweg.

Na de Tweede Wereldoorlog is het Werk aan de Korte Uitweg gebruikt voor opslag van brugmateriaal voor de Nederlandse Spoorwegen. Daarna werd Staatsbosbeheer eigenaar. In 1999 is het fort hersteld door vrijwilligers. Het Werk is in erfpacht gegeven aan de stichting 'Werk aan de Korte Uitweg'.[1] De stichting zorgt voor zo veel mogelijk herstel en behoud van het fort en openstelling voor het publiek.

Het fort wordt geëxploiteerd door Reinaerde.[2] Er is een theehuis, vergaderruimte en een natuurkampeerterrein.[2] Bij het fort werken professionals, vrijwilligers en mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt die een ontwikkeltraject volgen.[2] Rondom het fort zijn diverse fiets- en wandelroutes te vinden.

Externe linksMonumenten in de buurt van Werk aan de Korte Uitweg: aardwerk in Tull en 't Waal

Werk aan de Korte Uitweg: kazerne A

Lange Uitweg 42A
Tull en 't Waal (Gemeente Houten)
Omschrijving complexonderdeel 2 Op het fort tegenover de brug bevindt zich een bomvrije KAZERNE A van één bouwlaag onder aarden dekking, ..

Werk aan de Korte Uitweg: Betonnen remise

Lange Uitweg 42A
Tull en 't Waal (Gemeente Houten)
Omschrijving complexonderdeel 3 De betonnen uit circa 1877 stammende REMISE (B) aan de oostzijde van het fort bestaat uit een recht front m..

Werk aan de Korte Uitweg: De Staat

Lange Uitweg 42A
Tull en 't Waal (Gemeente Houten)
Omschrijving complexonderdeel 4 De uit circa 1910-1920 stammende LOODS ten zuiden van de kazerne was vermoedelijke een affuitloods. Het bet..

gedekte gemeenschapsweg met inundatiekanaal

gedekte gemeenschapsweg met inundatiekanaal
houten
Cluster 58. Schuilplaatsen 1902-1903. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding Vier SCHUILPLAATSEN 1900-1910, uitgevoerd in (met staal verster..

gedekte gemeenschapsweg met inundatiekanaal

gedekte gemeenschapsweg met inundatiekanaal
houten
Cluster 58. Schuilplaatsen typen 1915-1916 / II. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding SCHUILPLAATS TYPE 1915-1916 / II als onderdeel van l..

Kaart & Routeplanner