Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Werk aan de Waalse Wetering in Tull en 't Waal

Militair Object

Waalseweg 22
3999NS Tull en 't Waal (gemeente Houten)
Utrecht

Bouwjaar: 1875-1878


Beschrijving van Werk aan de Waalse Wetering

Omschrijving complexonderdeel 2 Op het Werk bevindt zich een kleine bomvrije uit 1876 stammende KAZERNE (A) van één bouwlaag onder aarden dak, waarop een REMISE is gezet die eveneens een aarden dak heeft. Het front van de kazerne is asymmetrisch in vier traveeën onderverdeeld, voorzien van een getoogde, driedubbele ontlastingsboog. De gevel wordt afgesloten door een keermuur, die schuin naar voren loopt. Deur- en venstersopeningen zijn geplaatst onder segmentbogen met een hardstenen sluitsteen. Onder de ontlastingsboog van de tweede travee van links bevindt zich een getoogde deur met aan weerszijden een getoogde vensteropening. Boven de deur bevindt zich een ronde ventilatie opening die door een gietijzeren rooster is dichtgezet. De overige traveeën hebben een vrijwel identieke opzet, bestaande uit een twee getoogde vensters met dubbele luiken. Boven de muurdam is een ronde ventilatie opening, die met een gietijzeren rooster is dichtgezet. De rechter travee heeft links een deur (latere wijziging). De remise op het aarden dak heeft een rechte gemetselde muur met afgeschuinde bovenhoeken. In de middenas zit een getoogde opening die thans met een dubbele metalen schuifdeur dichtgezet kan worden. Boven de deur in de ontlastingsboog is op de natuurstenen sluitsteen met gietijzeren cijfers het bouwjaar 1876 vermeld. In de kazerne bevindt zich een eenvoudige gietijzeren spiltrap die naar de boven gelegen remise leidt. Waardering Het complexonderdeel is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bomvrije kazerne uit het laatste kwart van de 19de eeuw, bestemd als onderkomen voor soldaten op het fort. Zowel in- als uitwendig is het vrij gaaf qua hoofdvorm en indeling. Het maakt deel uit van de ontwikkeling van de krijgskunde in Nederland en heeft ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511653
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Werk aan de Waalse Wetering

Het Werk aan de Waalse Wetering is een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en gebouwd tussen 1875 en 1878.

Het Werk aan de Waalse Wetering ligt ten oosten van Tull en 't Waal op een hoger gelegen deel in het landschap. Bij inundatie zou er een smalle strook land nauwelijks onder water komen te staan tussen de dorpskern van Schalkwijk en Tull en 't Waal. De potentiële vijand zou via deze stroomrug de Nieuwe Hollandse Waterlinie kunnen passeren.

Het werk bestaat uit een gracht met daarop een aarden wal. In de wal ligt een kazerne en een remise voor het geschut. Het fort was geschikt voor 94 soldaten. Op enige afstand van het fort is ook een fortwachterswoning.

Redenen voor de bouw

Het fort dient:

  1. Tot het onder vuur houden, in verbinding met het verdedigingswerk aan den Korten Uitweg, van het niet te inonderen terrein vóór de Batterij tot aan de Schalkwijkse Wetering;
  2. Het bestrijken van den Achterdijk en van de droge strook Noordwaarts van dien dijk gelegen;
  3. Tot het brengen van vuur op het terrein ten noorden van het Werk en het geven van vuur op grootte afstanden op het voorgelegen terrein.

Bewapening

De bewapening volgens het Genieregister bestond uit:

  • 2 getrokken kanons van 12 cM. L.A. (lang, achterlaad)
  • 4 getrokken kanons van 8 cM. Br. (brons) en
  • 4 Coehoornmortieren
  • 2 mitrailleurs waarvan één op borstweringsaffuit en één op pivotstoel.

Externe link


Monumenten in de buurt van Werk aan de Waalse Wetering in Tull en 't Waal

Werk aan de Waalse Wetering

Waalseweg 22
Tull en 't Waal (Gemeente Houten)
Omschrijving complexonderdeel 1 Door GRACHT omgeven AARDWERK uit 1875-1878 heeft een nagenoeg rechthoekige grondvorm, waarvan de noordoost-..

Werk aan de Waalse Wetering

Waalseweg 22
Tull en 't Waal (Gemeente Houten)
Omschrijving complexonderdeel 3 Een op het buitenfort, met de nokrichting evenwijdig aan de Waalseweg gelegen DIENSTWONING voor de fortwach..

Deels gepleisterde boerderij, onder rieten zadeldak

Lekdijk 78
Tull en 't Waal (Gemeente Houten)
Deels gepleisterde boerderij, 16e-17e eeuw, onder rieten zadeldak. Vensters met luiken en 19e eeuwse schuiframen. Stal onder pannen schildda..

Hervormde Kerk

Waalseweg 71
Tull en 't Waal (Gemeente Houten)
In verschillende bouwperioden tot stand gekomen, doch in oorsprong Middeleeuwse ZAALKERK, opgetrokken in diverse soorten baksteen onder met ..

Terrein waarin overblijfselen van het kasteel Vuylcoop

-
Schalkwijk (Gemeente Houten)
Terrein waarin overblijfselen van het kasteel Vuylcoop. Datering: 13e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Werk aan de Waalse Wetering in Tull en 't Waal

Foto's (1)