Inundatiekanaal in Schalkwijk

t.w. van de Molenbuurt
3990DA Schalkwijk (gemeente Houten)

Beschrijving van Inundatiekanaal

Omschrijving complexonderdeel 3 Twee identieke ijzeren VERDEDIGINGSBRUGGEN 1 en 2 uit 1871 liggen over het inundatiekanaal. Ten westen van het Lunet aan de Snel ligt een vlakke brug (1) met houten vloer, die de keel van het Lunet verbindt met de oostelijke oever van het inundatiekanaal. De brug heeft een ijzeren hekwerk, bestaande uit twee elkaar kruisende platte stangen geplaatst tussen stijlen. Halverwege het kanaal tussen de Waalse Wetering en Schalkwijkse Wetering ligt een vlakke brug (2) met een vernieuwde houten vloer. Het ijzeren hekwerk is conform het hierboven beschreven hekwerk van brug (1). Waarderingen De twee bruggen zijn van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van twee verdedigingsbruggen uit het derde kwart van de 19de eeuw, die tevens ensemble waarde hebben door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)