Inundatiekanaal in Schalkwijk

t.w. van de Molenbuurt
3990DA Schalkwijk (gemeente Houten)

Beschrijving van Inundatiekanaal

Omschrijving complexonderdeel 1 Circa 1870 gegraven INUNDATIEKANAAL, met een totale lengte van 3012 meter, begint ten noorden van Fort Honswijk en loopt, behoudens een flauwe knik even ten noorden van het Werk aan de Korte Weg, in een rechte lijn naar het noorden waar het overgaat in de Schalkwijkse Wetering. Het deel tussen Fort Honswijk en het Werk aan de Korte Weg is aan de westzijde voorzien van een aarden wal of GLACIS ter bescherming van de GEDEKTE WEG die er ten westen naast loopt. Waardering Inundatiekanaal met glacis en gedekte is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische- ensemblewaarde als gaaf en karakteristiek onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het complexonderdeel is van belang als voorbeeld van de ontwikkeling van de krijgskunde in de tweede helft van de negentiende eeuw. De elementen hebben tevens ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)