Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wickenburgh: toegangshek in 't Goy

Overig

Wickenburghseweg 19
3997MT 't Goy (gemeente Houten)
Utrecht

Bouwjaar: 1700-1750


Beschrijving van Wickenburgh: toegangshek

Omschrijving complexonderdeel 4 Het TOEGANGSHEK aan het begin van de oprijlaan aan de Wickenburgseweg bestaat uit twee hekpijlers met natuurstenen bekroning en een dubbel spijlenhek. De uit baksteen opgetrokken pijlers zijn in 1982 vernieuwd. De bekroning van de pijlers, stammend uit het eerste kwart van de achttiende eeuw, bestaat uit vlakke natuurstenen panelen, waarop aan de voorzijde de naam "Wicken" (rechts) en "Burgh" (links) is geschilderd. Hierboven bevindt zich op beiden pijlers een onbewerkte, vierkante voet, waarop een natuurstenen vaas in Lodewijk XV stijl is gezet. Het smeedijzeren hekwerk bestaat uit twee scharnierende delen of hekken. De hekken zijn opgebouwd uit spijlen met een puntige uiteinden die doormiddel van drie platte regels bij elkaar worden gehouden. De bovenste regels verlagen zich naar het midden. Waardering Het toeganghek is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bekroning van een hekpijler uit het eerste kwart van de achttiende eeuw in Lodewijk XV stijl en een dubbel inrijhek. Het toegangshek, welke de entree tot de buitenplaats bepaalt, heeft ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511638
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wickenburgh: toegangshek in 't Goy

Wickenburgh: woonhuis

Wickenburghseweg 19
't Goy (Gemeente Houten)
Omschrijving complexonderdeel 1 Een aan de noordwestzijde op de historische buitenplaats 'Wickenburgh' gelegen, deels onderkelderde, WOONHU..

Wickenburgh: duivetoren

Wickenburghseweg 19
't Goy (Gemeente Houten)
Omschrijving complexonderdeel 2 Sinds de Middeleeuwen bezat 'Wickenburgh' het adellijk recht om duiven te mogelijk. Op een kleine landtong ..

Wickenburgh: park

Wickenburghseweg 19
't Goy (Gemeente Houten)
Omschrijving complexonderdeel 3 Het in landschapsstijl aangelegde 19de-eeuws PARK met vijver heeft een zichtas ten noorden van het landhui..

Kortland: Boerderijtje, langhuistype

Wickenburghseweg 26
't Goy (Gemeente Houten)
Boerderijtje, 1783, langhuistype.

Terrein waarin overblijfselen van het kasteel 't Goy

-
't Goy (Gemeente Houten)
Terrein waarin overblijfselen van het kasteel 't Goy. Datering: 12e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Wickenburgh: toegangshek in 't Goy

Foto's (1)