Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wickenburgh: duivetoren in 't Goy

Tuin Park Landgoed

Wickenburghseweg 19
3997MT 't Goy (gemeente Houten)
Utrecht

Bouwjaar: 16e eeuw


Beschrijving van Wickenburgh: duivetoren

Omschrijving complexonderdeel 2 Sinds de Middeleeuwen bezat 'Wickenburgh' het adellijk recht om duiven te mogelijk. Op een kleine landtong langs de vijver bevindt zich een zestiende- eeuwse DUIVENTOREN op ronde plattegrond onder een uitzwenkend, met zink bekleedde, achthoekige spits met windvaan als bekroning, waarop het jaartal 1675 staat. In de spits is een klein dakerkertje gezet met vijf duivengaten. De torenschacht is boven de gecementeerde plint opgetrokken uit baksteen van diverse formaten. Restauratiesporen dateren van 1675 en 1755. In het laatst genoemde jaar werd de met leien bedekte spits vervangen door de huidige. Aan de zuidoostzijde bevindt zich direct boven de plint een getoogd houten deurtje, dat via een houten trap te bereiken is. Waardering De duiventoren is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde als vrij zeldzaam en gaaf voorbeeld van een 16de-eeuwse duiventoren, herinnerend aan het middeleeuws adellijk recht dat 'Wickenburgh bezat om duiven te mogen houden. Het heeft tevens ensemblewaarde als ruimtelijke en functioneel onderdeel op het landgoed Wickenburgh, dat beeldbepalend is gelegen aan de vijver in het park. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511636
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wickenburgh: duivetoren in 't Goy

Wickenburgh: woonhuis

Wickenburghseweg 19
't Goy (Gemeente Houten)
Omschrijving complexonderdeel 1 Een aan de noordwestzijde op de historische buitenplaats 'Wickenburgh' gelegen, deels onderkelderde, WOONHU..

Wickenburgh: park

Wickenburghseweg 19
't Goy (Gemeente Houten)
Omschrijving complexonderdeel 3 Het in landschapsstijl aangelegde 19de-eeuws PARK met vijver heeft een zichtas ten noorden van het landhui..

Wickenburgh: toegangshek

Wickenburghseweg 19
't Goy (Gemeente Houten)
Omschrijving complexonderdeel 4 Het TOEGANGSHEK aan het begin van de oprijlaan aan de Wickenburgseweg bestaat uit twee hekpijlers met natuu..

Kortland: Boerderijtje, langhuistype

Wickenburghseweg 26
't Goy (Gemeente Houten)
Boerderijtje, 1783, langhuistype.

Terrein waarin overblijfselen van het kasteel 't Goy

-
't Goy (Gemeente Houten)
Terrein waarin overblijfselen van het kasteel 't Goy. Datering: 12e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Wickenburgh: duivetoren in 't Goy

Foto's (2)