Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wickenburgh: woonhuis in 't Goy

Kasteel Buitenplaats

Wickenburghseweg 19
3997MT 't Goy (gemeente Houten)
Utrecht

Bouwjaar: 1350-1400


Beschrijving van Wickenburgh: woonhuis

Omschrijving complexonderdeel 1 Een aan de noordwestzijde op de historische buitenplaats 'Wickenburgh' gelegen, deels onderkelderde, WOONHUIS met het karakter van een landhuis bestaat uit twee bouwlagen op L-vormige plattegrond onder een met grijze Hollandse pannen gedekt en na de brand van 1951 vernieuwde schilddak. De uit grauwe baksteen opgetrokken in thans wit gesaust. De asymmetrische ingedeelde voorgevel (noorden) is zes vensterassen breed en heeft van links naar rechts twee fenêtres-a-terre, een dubbele tuindeur, twee fenêtres-a-terre en een venster met dubbel draairaam (zeslichts). Op de verdieping bevinden zich zes dubbele draairamen (vierlichts). De rechter zijgevel is na de brand van 1951 herbouwd. Het grenst aan een terras dat de omvang heeft van het bouwdeel dat tijdens de brand verloren is gegaan. De gevel is op de begane grond drie vensterassen breed met rechts een deur met bovenlicht en heeft op de verdieping één venster. De linker zijgevel is op de begane grond vier vensterassen breed en heeft op de verdieping drie vensters. De achtergevel heeft rechts een topgevel met voorsprong (het korte deel van de L), waarvoor een uit 1910 stammende houten serre onder plat dak is gezet. Het platte dak dient als balkon waarop twee dubbele balkondeuren op uitkomen. De stijlen van de serre zijn verrijkt met gesneden pilasters. De overstekende daklijst rust op gesneden klossen. In de top van de gevel zit een klein vierlichtsvenster. Ter linkerzijde van de voorsprong, in de oksel van het hoofdvolume, bevindt zich een éénlaags, bepleisterde bouwvolume onder plat dak. Rechts bevindt zich een negenruits schuifvenster. In de zijgevel van de korte L-poot bevindt zich links een deur met bovenlicht en een smal venster. De achtergevel van het hoofdvolume is bepleisterd. Op de begane grond bevindt zich één schuifvenster met rechts een kleine aanbouw. Op de verdieping bevinden zich twee negenruits schuifvensters en een deur die op het plat van de aanbouw uitkomt. In het interieur bevindt zich onder meer een 18de-eeuwse marmeren schouw. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische als voorbeeld van een landhuis, voortgekomen uit een middeleeuwse omgrachte hofstede. Tevens heeft het ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van de buitenplaats 'Wickenburgh' en vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511635
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wickenburgh: woonhuis in 't Goy

Wickenburgh: duivetoren

Wickenburghseweg 19
't Goy (Gemeente Houten)
Omschrijving complexonderdeel 2 Sinds de Middeleeuwen bezat 'Wickenburgh' het adellijk recht om duiven te mogelijk. Op een kleine landtong ..

Wickenburgh: park

Wickenburghseweg 19
't Goy (Gemeente Houten)
Omschrijving complexonderdeel 3 Het in landschapsstijl aangelegde 19de-eeuws PARK met vijver heeft een zichtas ten noorden van het landhui..

Wickenburgh: toegangshek

Wickenburghseweg 19
't Goy (Gemeente Houten)
Omschrijving complexonderdeel 4 Het TOEGANGSHEK aan het begin van de oprijlaan aan de Wickenburgseweg bestaat uit twee hekpijlers met natuu..

Kortland: Boerderijtje, langhuistype

Wickenburghseweg 26
't Goy (Gemeente Houten)
Boerderijtje, 1783, langhuistype.

Terrein waarin overblijfselen van het kasteel 't Goy

-
't Goy (Gemeente Houten)
Terrein waarin overblijfselen van het kasteel 't Goy. Datering: 12e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Wickenburgh: woonhuis in 't Goy

Foto's (1)