Fort Honswijk in Schalkwijk

Lekdijk 58
3998NJ Schalkwijk (gemeente Houten)

Beschrijving van Fort Honswijk

Beschrijving complexonderdeel 11 In de keel van het zuidwestelijke bastion bevindt zich de uit 1878 stammende WACHTERSWONING op rechthoekige plattegrond. De woning telt één bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak. De bakgoot rust op gemetselde klossen. Op de nok zijn twee schoorstenen uitgevoerd met decoratief metselwerk. De gevels zijn boven het iets uitkragende trasraam uitgevoerd in grauwe baksteen en in de lange gevelzijden verrijkt met banden van gele baksteen ter hoogte van de onder- en bovendorpels. In de gevels zijn voornamelijk moderne kunststof kozijnen gezet die buiten de bescherming vallen. De oorspronkelijke vensters hadden een boogtrommel met siermetselwerk. In de ontlastingsbogen zijn aanzet- en sluitstenen gemetseld. De achtergevel (zuidwest zijde) heeft zes vensterassen. De kopgevels zijn als trapgevel uitgevoerd, voorzien van muurankers met krulwerk. De geveltop heeft een uitkragende pinakel op natuurstenen kraagsteen. De aanbouw tegen de zuidoostzijde is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Waardering Het complexonderdeel is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een wachterswoning uit het derde kwart van de 19de eeuw, die qua hoofdvorm redelijk gaaf bewaard is gebleven en welke ensemblewaarde heeft door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)