Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Honswijk in Schalkwijk

Militair Object

Lekdijk 58
3998NJ Schalkwijk (gemeente Houten)
Utrecht

Bouwjaar: 1844-1848


Beschrijving van Fort Honswijk

Beschrijving complexonderdeel 9 Het MUNITIEDEPOT tegenover de toegangspoterne (zie complexonderdeel 1) is in 1878 gebouwd als kruit- en projectielenmagazijn met werkplaatsen H, voorzien van een aarden dekking. Het bakstenen front is vijf travee├źn breed. In elke travee bestaat uit een getoogde deur onder segmentbogige ontlastingsboog met sluitsteen, geflankeerd door een klein getoogd venstertje met luik. Elke travee is door een driedubbele ontlastingsboog overspannen. De meest linker travee heeft een nieuwe dubbele deur gekregen. De middelste travee en de meest rechter travee zijn met uitzondering van de kleine vensters dicht gemetseld. Naast opslagruimten voor kruit- en projectielen bevinden zich in het gebouw nog een aantal werkplaatsen. Waardering Het munitiedepot is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een kruit- en projectielenmagazijn met werkplaatsen uit het laatste kwart van de 19de eeuw, welke deel uitmaakt van de ontwikkeling van de krijgskunde in Nederland. Het heeft ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511631
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort Honswijk in Schalkwijk

Fort Honswijk

Lekdijk 58
Schalkwijk (Gemeente Houten)
Beschrijving complexonderdeel 1 Een onregelmatig gebastioneerd fort uit 1842-1846 op rechthoekige grondvorm wordt omgeven door een GRACHT...

Fort Honswijk

Lekdijk 58
Schalkwijk (Gemeente Houten)
Omschrijving complexonderdeel 2 De entree tot het eigenlijke fort bevindt zich in de courtine aan de westzijde. Het aldaar gelegen, uit 187..

Fort Honswijk

Lekdijk 58
Schalkwijk (Gemeente Houten)
Complexonderdeel 3 Op het zuidoostelijke bastion, dat qua omvang het grootste is, bevinden zich de ronde kazerne I (zie complexonderdeel 10..

Fort Honswijk

Lekdijk 58
Schalkwijk (Gemeente Houten)
Omschrijving complexonderdeel 4 In de oostelijke courtine bevindt in het aardwerk van een in oorsprong uit 1878-1882 stammende SCHUILPLAATS..

De gemeente Houten

Lekdijk 58
Schalkwijk (Gemeente Houten)
Omschrijving complexonderdeel 5 Ten zuiden van het entreegebouw bevindt zich een bastion met in het aardwerk REMISE D. De keermuur is in pu..

Kaart & Routeplanner