Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort `t Hemeltje, bomvrije fortwachterswoning in Houten

Militair Object

Fortweg 11
3992LX Houten
Utrecht

Bouwjaar: 1878-1880


Beschrijving van Fort `t Hemeltje, bomvrije fortwachterswoning

Omschrijving complexonderdeel 7 Een bij de ingang op het fort gelegen bomvrije DIENSTWONING voor de wachter van het fort uit 1878-1880 is een vrijstaand woonhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag onder een met gesmoorde kruispannen gedekt zadeldak, dat in 1920 is aangebracht. De windveren en de op gemetselde klossen rustende goot zijn van hout. Van de uit grauwe baksteen opgetrokken gevels zijn de west- en noordgevel bepleisterd. In de gevels zijn voornamelijk getoogde vensters met zesruits schuiframen en dubbele luiken gezet. Alle gevels zijn twee vensterassen breed, met uitzondering van de zuidelijke topgevel. Deze heeft links een getoogd venster, waarnaast aan de rechter zijde een moderne uitbouw onder plat dak is gebouwd. In deze aanbouw bevindt zich de toegang tot de woning. In de top op de middenas erboven bevindt zich één venster met openslaand raam. De noordelijke kopgevel heeft in de top twee vensters met vierruitsramen. Waardering De bomvrije dienstwoning is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als vrij zeldzaam voorbeeld van een wachterswoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Het heeft ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511620
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort `t Hemeltje, bomvrije fortwachterswoning in Houten

militair object

Fortweg 9
Houten
Cluster 49. Inleiding VERDEDIGBARE FORTWACHTERSWONING Omdat de meeste forten en andere (buiten de bebouwde kom gelegen) verdedigings..

militair object

Fortweg 9
Houten
Cluster 49. Inleiding GIETSTALEN KOEPELKAZEMATTEN TYPE G als onderdelen van de versterking van het fort in de aanloop van de Tweede Were..

militair object

Fortweg 9
Houten
Cluster 49. Inleiding FORTAANLEG EN AARDWERKEN MET HOOFDWAL, WAARIN (RESTEN VAN) GESCHUTSOPSTELPLAATSEN, REMISES, FLANKBATTERIJEN, NATTE ..

militair object

Fortweg 9
Houten
Cluster 49. Inleiding BOMVRIJE FLANKBATTERIJ A met POTERNE en REMISE A met OPEN FLANKBATTERIJ als onderdelen van een type bomvrije bouwwe..

militair object

Fortweg 9
Houten
Cluster 49. Inleiding BOMVRIJE FLANKBATTERIJ B met POTERNE en REMISE B met OPEN FLANKBATTERIJ als onderdelen van een type bomvrije bouwwe..

Kaart & Routeplanner