Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort `t Hemeltje, bomvrije kazerne in Houten

Militair Object

Fortweg 9
3992LX Houten
Utrecht

Bouwjaar: 1878-1880


Beschrijving van Fort `t Hemeltje, bomvrije kazerne

Omschrijving complexonderdeel 6 In de noordelijke courtine van het fort staat een BOMVRIJE KAZERNE die blijkens een stichtingssteen dateert uit 1878-1880. Het betreft een gebouw van acht traveeën lang en twee bouwlagen onder een aarden dekking. In de buitenste traveeën (nrs. 1-2 [rechts] en 9 [links]) bevindt zich een samengesteld vensterpartij onder een driedubbele rondboogvormige ontlastingsboog. De onderzijde van de boog is onderverdeeld in drie openingen, van elkaar gescheiden door muurdammen. Links is een deuropening met originele houten deur. Rechts daarvan bevinden zich twee getraliede vensters (bij travee 9 is de rechter vensteropening dichtgemetseld). Boven deur en vensters is een latei met strekken gemetseld. Het bovenlicht tussen de latei en boog is met een traliehek dichtgezet. De ruimtes achter deze traveeën hebben dienst gedaan als keuken. Het fornuis met vergaarbakken is in ruimte 1-2 nog aanwezig. De overige traveeën zijn, met uitzondering van de middelste travee qua invulling identiek: een deur met getoogd bovenlicht met aan weerszijden een getoogd venster. Daarboven, in de tweede bouwlaag bevinden zich drie getoogde vensters, waarvan de middelste hoger is door de aanwezigheid van een bovenlicht. De travee wordt daarboven verspannen door een driedubbele, getoogde ontlastingsboog. De middentravee (nr. 5) is wat de indeling betreft gelijk aan de hierboven beschreven travee, met dat verschil dat de deuropening breder is en wordt afgesloten door een dubbele deur. Bijna alle vensters zijn voorzien van ramen met roedenverdeling en dubbele luiken. Inwendig zijn de overkluisde ruimten witgesausd en hebben getoogde doorgangen. Waardering Het complexonderdeel is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bomvrije kazerne uit het laatste kwart van de 19de eeuw, bestemd als onderkomen voor soldaten op het fort. Zowel in- als uitwendig is het gaaf qua hoofdvorm en indeling. Het maakt deel uit van de ontwikkeling van de krijgskunde in Nederland en heeft ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511619
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort `t Hemeltje, bomvrije kazerne in Houten

Fort `t Hemeltje, gietstalen koepelkazemat

Fortweg 9
Houten
Omschrijving complexonderdeel 8 Een op het noordwestelijk pseudobastion gelegen gietstalen KOEPELKAZEMAT uit 1939. De betonnen kazemat, waa..

Fort 't Hemeltje, aardwerk

Fortweg 9
Houten
Omschrijving complexonderdeel 1 Het AARDWERK van het Fort `t Hemeltje uit 1878-1880 heeft een rechthoekige grondvorm welke door een GRACHT ..

Fort `t Hemeltje, flankbatterij A, poterne en remise A

Fortweg 9
Houten
Omschrijving complexonderdeel 2 In de keel van het zuidwestelijke bastion ligt de uit 1878-1889 stammende FLANKBATTERIJ A met POTERNE en RE..

Fort `t Hemeltje, flankbatterij B, poterne en remise

Fortweg 9
Houten
Omschrijving complexonderdeel 3 In de keel van het zuidoostelijke bastion is de uit 1878-1880 daterende FLANKBATTERIJ B met POTERNE en REMI..

Fort `t Hemeltje, remise met wachtlokaal D

Fortweg 9
Houten
Omschrijving complexonderdeel 4 De uit 1887-1880 stammende REMISE met WACHTLOKAAL D is gelegen in de keel van het rondeelachtige aardwerk o..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fort `t Hemeltje, bomvrije kazerne in Houten