Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort `t Hemeltje, flankbatterij A, poterne en remise A in Houten

Militair Object

Fortweg 9
3992LX Houten
Utrecht

Bouwjaar: 1877-1880


Beschrijving van Fort `t Hemeltje, flankbatterij A, poterne en remise A

Omschrijving complexonderdeel 2 In de keel van het zuidwestelijke bastion ligt de uit 1878-1889 stammende FLANKBATTERIJ A met POTERNE en REMISE A. Het gemetselde front bestaat uit een licht gebogen muur met links een drielaags rondboogvormige ingangspartij tot de poterne. Deze ingang kan met een dikke houten, dubbele deur worden afgesloten. Direct links van de ingang sluit een tweede gebogen keermuur haaks hierop aan. Deze muur loopt in de kromming schuin naar beneden en is aan de bovenrand met vlechtingen afgewerkt. Het bovenfort van gebouw A betreft een remise die in 1885 aan de rechterzijde is vergroot. De remise heeft een getoogde ingangspartij met dubbele houten deuren. Ter weerszijden van de ingang bevindt zich een getoogde vensterpartij. Het geheel wordt door een drielaags rondboogvormige ontlastingsboog overspannen. Rechts van de ingang bevindt zich de uitbreiding uit 1885, opgetrokken uit puinbeton. Direct achter de ingang bevinden zich links in de poterne twee buskruitmagazijnen omgeven door een smalle gang. De poterne leidt verder naar twee kanonkazematten, waarna de poterne afbuigt naar de remise. De uitgang is hiervan dichtgemetseld. Waardering Het complexonderdeel is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een flankbatterij met poterne en remise uit het laatste kwart van de 19de eeuw, die deel uitmaakt van de ontwikkeling van de krijgskunde in Nederland. Het is zowel uit- als inwendig gaaf qua hoofdvorm en indeling. Het heeft ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511615
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort `t Hemeltje, flankbatterij A, poterne en remise A in Houten

Fort `t Hemeltje, gietstalen koepelkazemat

Fortweg 9
Houten
Omschrijving complexonderdeel 8 Een op het noordwestelijk pseudobastion gelegen gietstalen KOEPELKAZEMAT uit 1939. De betonnen kazemat, waa..

Fort 't Hemeltje, aardwerk

Fortweg 9
Houten
Omschrijving complexonderdeel 1 Het AARDWERK van het Fort `t Hemeltje uit 1878-1880 heeft een rechthoekige grondvorm welke door een GRACHT ..

Fort `t Hemeltje, flankbatterij B, poterne en remise

Fortweg 9
Houten
Omschrijving complexonderdeel 3 In de keel van het zuidoostelijke bastion is de uit 1878-1880 daterende FLANKBATTERIJ B met POTERNE en REMI..

Fort `t Hemeltje, remise met wachtlokaal D

Fortweg 9
Houten
Omschrijving complexonderdeel 4 De uit 1887-1880 stammende REMISE met WACHTLOKAAL D is gelegen in de keel van het rondeelachtige aardwerk o..

Fort `t Hemeltje, remise E

Fortweg 9
Houten
Omschrijving complexonderdeel 5 De uit 1878-1880 stammende REMISE E is gelegen in de aarden wal tussen de flankbatterijen A en B en de bomv..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fort `t Hemeltje, flankbatterij A, poterne en remise A in Houten