Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort 't Hemeltje, aardwerk in Houten

Militair Object

Fortweg 9
3992LX Houten
Utrecht

Bouwjaar: 1878-1880


Beschrijving van Fort 't Hemeltje, aardwerk

Omschrijving complexonderdeel 1 Het AARDWERK van het Fort `t Hemeltje uit 1878-1880 heeft een rechthoekige grondvorm welke door een GRACHT omgeven is. Op de hoeken bevinden zich bastions. De twee bastions aan de noordzijde zijn, vanwege hun afgeronde vorm, zogenaamde pseudo-bastion. Op de middenas van de noordelijke courtine is voor het geschut een driehoekvormige aarden uitstulping aangelegd ter flankering van de noordzijde. De entree tot het fort bevindt zich aan de noordwestzijde. Langs de randen van het fort is een aarden wal aangelegd, waarin een tweetal flankbatterijen en oorspronkelijk drie losse remises of wachtlokalen zijn gebouwd. Aan de zuidzijde bevinden zich in de wal nog vijf geschutsemplacementen, welke thans grotendeels door struikgewas overwoekerd zijn. Waardering Het omgrachtte aardwerk is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een pseudo-gebastioneerd fort uit het laatste kwart van de 19de eeuw, dat deel uitmaakt van de ontwikkeling van de krijgskunde in Nederland, in het bijzonder als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het heeft ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511614
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Het Fort het Hemeltje (officieel: Fort bij 't Hemeltje) is een Nederlands fort tussen Utrecht en Houten. Het fort is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort is genoemd naar een boerderij annex herberg die daar vroeger stond.

Het is het laatst gebouwde en modernste fort van de Waterlinie.

Het Fort werd gebouwd in 1877-1881 (ontworpen door genieofficier Cool) en was onderdeel van de vooruitgeschoven ring van forten om de Houtense Vlakte te verdedigen. Tevens bood het fort uitzicht op de Spoorlijn Utrecht - Boxtel.

Sinds ca. 1995 is het fort in handen van Staatsbosbeheer.

Externe link


Monumenten in de buurt van Fort 't Hemeltje, aardwerk in Houten

Fort `t Hemeltje, gietstalen koepelkazemat

Fortweg 9
Houten
Omschrijving complexonderdeel 8 Een op het noordwestelijk pseudobastion gelegen gietstalen KOEPELKAZEMAT uit 1939. De betonnen kazemat, waa..

Fort `t Hemeltje, flankbatterij A, poterne en remise A

Fortweg 9
Houten
Omschrijving complexonderdeel 2 In de keel van het zuidwestelijke bastion ligt de uit 1878-1889 stammende FLANKBATTERIJ A met POTERNE en RE..

Fort `t Hemeltje, flankbatterij B, poterne en remise

Fortweg 9
Houten
Omschrijving complexonderdeel 3 In de keel van het zuidoostelijke bastion is de uit 1878-1880 daterende FLANKBATTERIJ B met POTERNE en REMI..

Fort `t Hemeltje, remise met wachtlokaal D

Fortweg 9
Houten
Omschrijving complexonderdeel 4 De uit 1887-1880 stammende REMISE met WACHTLOKAAL D is gelegen in de keel van het rondeelachtige aardwerk o..

Fort `t Hemeltje, remise E

Fortweg 9
Houten
Omschrijving complexonderdeel 5 De uit 1878-1880 stammende REMISE E is gelegen in de aarden wal tussen de flankbatterijen A en B en de bomv..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fort 't Hemeltje, aardwerk in Houten

Foto's (2)