Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort 't Hemeltje, aardwerk in Houten

Militair Object

Fortweg 9
3992LX Houten
Utrecht

Bouwjaar: 1878-1880


Beschrijving van Fort 't Hemeltje, aardwerk

Omschrijving complexonderdeel 1 Het AARDWERK van het Fort `t Hemeltje uit 1878-1880 heeft een rechthoekige grondvorm welke door een GRACHT omgeven is. Op de hoeken bevinden zich bastions. De twee bastions aan de noordzijde zijn, vanwege hun afgeronde vorm, zogenaamde pseudo-bastion. Op de middenas van de noordelijke courtine is voor het geschut een driehoekvormige aarden uitstulping aangelegd ter flankering van de noordzijde. De entree tot het fort bevindt zich aan de noordwestzijde. Langs de randen van het fort is een aarden wal aangelegd, waarin een tweetal flankbatterijen en oorspronkelijk drie losse remises of wachtlokalen zijn gebouwd. Aan de zuidzijde bevinden zich in de wal nog vijf geschutsemplacementen, welke thans grotendeels door struikgewas overwoekerd zijn. Waardering Het omgrachtte aardwerk is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een pseudo-gebastioneerd fort uit het laatste kwart van de 19de eeuw, dat deel uitmaakt van de ontwikkeling van de krijgskunde in Nederland, in het bijzonder als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het heeft ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511614
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Fort het Hemeltje
FortHetHemeltje.JPG
Locatie Fortweg 9, 3992 LX Houten
Algemeen
Bouwmateriaal baksteen
Eigenaar Staatsbosbeheer
Huidige functie bedrijvencentrum
Gebouwd in 1878-1881
Monumentale status beschermd
Monumentnummer  531128
Website Staatsbosbeheer Fort het Hemeltje
Fortwachterswoning
Fortwachterswoning

Het Fort het Hemeltje (officieel: Fort bij 't Hemeltje) is een Nederlands fort tussen Utrecht en Houten. Het is het laatst gebouwde en meest moderne fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort is genoemd naar een boerderij annex herberg die hier vroeger stond.[1]

Het fort werd gebouwd in 1877-1881 naar een ontwerp van genieofficier Cool. Dit fort en Fort Hoofddijk waren de laatste forten die gebouwd werden voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie.[2] Het was onderdeel van de vooruitgeschoven ring van forten rond Utrecht om de Houtense Vlakte te verdedigen, een hooggelegen gebied dat niet inundeerbaar was. Tevens bood het fort uitzicht op de Spoorlijn Utrecht - Boxtel.

Het fortterrein heeft een oppervlakte van ongeveer 7,5 hectare en is maximaal 275 meter lang en circa 140 meter breed. Het geheel is omgeven door een gracht. Op het fort zijn tussen 1878 en 1881 onder meer gebouwd de flankbatterijen (A en B) met poternes naar de kanonremises (C en D) met wachtlokalen. De flankbatterijen waren voor de nabijverdediging, ze dekten met vuur de gracht, de vooruitstekende delen van de hoofdwal en het direct voorliggende terrein.[2] Verder kwam er een bomvrije kazerne van twee verdiepingen en een verdedigbare woning voor de fortwachter.

Tijdens de mobilisatieperioden van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog werden in de directe omgeving van het fort nog veldversterkingen gerealiseerd zoals loopgraven en kleine betonnen schuilplaatsen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden op de ringkade luisterposten gebouwd waarvan er nog twee zichtbaar zijn. In 1939 zijn op het fort twee gietstalen koepelkazematten gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de Duitse bezetter het staal verwijderd, zodat alleen de betonnen onderbouw resteert. Verder is de oorspronkelijke toegangsbrug vervangen door een aarden dam en heeft de oorspronkelijke artillerieloods in 1959 plaats gemaakt voor een nieuwe werkplaats.

Op 28 juni 1945 vond een explosie plaats op het fort.[3] Hierbij kwamen twee bewakers van de Binnenlandse strijdkrachten en de zoon van de fortwachter om het leven.[4]

Na de oorlog tot 1993 gebruikte Defensie het fort als munitiedepot en voor renovatie van munitie. Sinds circa 1995 is het fort in handen van Staatsbosbeheer. Een deel van het fort is in gebruik als kantoorruimte voor organisaties die actief zijn op het gebied van duurzaamheid.[5]

Luchtfoto Fort 't Hemeltje, 1920-1940
Luchtfoto Fort 't Hemeltje, 1925

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Fort 't Hemeltje, aardwerk in Houten

Fort `t Hemeltje, gietstalen koepelkazemat

Fortweg 9
Houten
Omschrijving complexonderdeel 8 Een op het noordwestelijk pseudobastion gelegen gietstalen KOEPELKAZEMAT uit 1939. De betonnen kazemat, waa..

Fort `t Hemeltje, flankbatterij A, poterne en remise A

Fortweg 9
Houten
Omschrijving complexonderdeel 2 In de keel van het zuidwestelijke bastion ligt de uit 1878-1889 stammende FLANKBATTERIJ A met POTERNE en RE..

Fort `t Hemeltje, flankbatterij B, poterne en remise

Fortweg 9
Houten
Omschrijving complexonderdeel 3 In de keel van het zuidoostelijke bastion is de uit 1878-1880 daterende FLANKBATTERIJ B met POTERNE en REMI..

Fort `t Hemeltje, remise met wachtlokaal D

Fortweg 9
Houten
Omschrijving complexonderdeel 4 De uit 1887-1880 stammende REMISE met WACHTLOKAAL D is gelegen in de keel van het rondeelachtige aardwerk o..

Fort `t Hemeltje, remise E

Fortweg 9
Houten
Omschrijving complexonderdeel 5 De uit 1878-1880 stammende REMISE E is gelegen in de aarden wal tussen de flankbatterijen A en B en de bomv..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)