Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blok arbeiderswoningen in Veenendaal

Woonhuis

Davidsstraat 14
3905BL Veenendaal
Utrecht

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van Blok arbeiderswoningen

Omschrijving complexonderdeel 8 Het aan de Davidsstraat gelegen blok ARBEIDERSWONINGEN (type 4) is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een met rode pannen gedekte schildvormige masardekap. Op de nok bevinden zich vier schoorstenen. Het blok is symmetrisch van opzet en indeling en bevat acht woningen, die twee om twee gespiegeld zijn. De symmetrisch opgezette voorgevel heeft op vier plaatsen een opgelicht dakschild. Deze vier geveldelen bevatten elk een dubbele ingangspartij onder een rollaag. Ter weerszijden van een in verticale baksteen gemetselde segmentboogvormige muurdam bevindt zich een recente voordeur en een schuin naar achteren geplaatst zijlicht. De tweede bouwlaag bevat een strook met gepotdekselde delen waarin twee vierlichtsvensters zijn geplaatst. Het boeibord loopt naar beneden toe door en sluit aan op het kozijn dat zich in het één bouwlaag hoge deel van de voorgevel bevindt. Dit kozijn bevat een samengesteld venster met een breed middendeel en smalle zijlichten met bovenlicht. Daarboven bevindt zich een dakgoot op klossen die om de hoek zwenkt. De zijgevels hebben op de hoeken een enkel venster onder de van de voor- naar de en achtergevel doorlopende goot op klossen. In de tweede bouwlaag bevindt zich een vierlichtskozijn met dubbel draaivenster. De gevels zijn voorzien van muurankers. Vergelijkbaar met de voorgevel is de achtergevel deels hoger opgetrokken. De eerste bouwlaag bevat een kozijn met een deur en twee vensters. Aan de achtergevel zijn vier recente aanbouwen onder plat dak gezet die buiten de bescherming vallen. Waardering complexonderdeel 8 Het blok arbeiderswoningen is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van sociale woningbouw met Amsterdamse School kenmerken van het architectenduo Vorkink en Wormser uit de eerste decennia van de 20ste eeuw. Het woningblok heeft stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een vrij gaaf en samenhangend complex woningen, gegroepeerd aan weerszijden van een enigszins gebogen weg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511606
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blok arbeiderswoningen in Veenendaal

Blok arbeiderswoningen

Davidsstraat 25
Veenendaal
Omschrijving complexonderdeel 5 Het aan de Davidsstraat gelegen blok ARBEIDERSWONINGEN (type 5) is opgetrokken op een rechthoekige plattegr..

Blok arbeiderswoningen

Davidsstraat 21
Veenendaal
Omschrijving complexonderdeel 4 Het aan de Davidsstraat gelegen blok ARBEIDERSWONINGEN (type 1) is opgetrokken op een rechthoekige plattegr..

Blok arbeiderswoningen

Davidsstraat 2
Veenendaal
Omschrijving complexonderdeel 9 Het aan de Davidsstraat gelegen blok ARBEIDERSWONINGEN (type 3) is opgetrokken op een rechthoekige plattegr..

Blok arbeiderswoningen

Davidsstraat 30
Veenendaal
Omschrijving complexonderdeel 7 Het aan de Davidsstraat gelegen blok ARBEIDERSWONINGEN (type 1) is opgetrokken op een rechthoekige plattegr..

Blok arbeiderswoningen

Davidsstraat 13
Veenendaal
Omschrijving complexonderdeel 3 Het aan de Davidsstraat gelegen blok ARBEIDERSWONINGEN (type 2) is opgetrokken op een rechthoekige plattegr..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)