Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blok arbeiderswoningen in Veenendaal

Woonhuis

Davidsstraat 5
3905BK Veenendaal
Utrecht

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van Blok arbeiderswoningen

Omschrijving complexonderdeel 2 Het aan de Davidsstraat gelegen blok ARBEIDERSWONINGEN (type 2) is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een met rode pannen gedekte schilddakvormige mansardekap. Op de nok bevinden zich drie schoorstenen. Het blok is symmetrisch van opzet en indeling en bevat vier woningen, twee aan twee gespiegeld. De symmetrisch opgezette voorgevel heeft op twee plaatsen een opgelicht dakschild. Deze twee geveldelen bevatten elk een dubbele ingangspartij onder een rollaag. Ter weerszijden van een in verticale baksteen gemetselde segmentboogvormige muurdam bevindt zich een recente voordeur met eens schuin naar achteren geplaatst zijlicht. De tweede bouwlaag bevat een gepotdekselde strook met twee vierlichtsvensters. Het boeibord loopt naar beneden toe door en sluit aan op het kozijn dat zich in het één bouwlaag hoge deel van de voorgevel bevindt. Dit kozijn bevat een samengesteld venster met een breed middendeel en smalle zijlichten met bovenlicht. Daarboven bevindt zich een dakgoot op klossen die om de hoek zwenkt. De zijgevels hebben op de hoeken een enkel venster onder de van de voor- naar de en achtergevel doorlopende goot op klossen. In de kap bevindt zich een dakkapel met vierlichtskozijn met dubbel draaivenster. De achtergevel is, vergelijkbaar met de voorgevel, deels hoger opgetrokken. De eerste bouwlaag bevat een kozijn met een deur en twee vensters. Aan de achtergevel zijn twee recente aanbouwen onder plat dak gezet die buiten de bescherming vallen. Waardering complexonderdeel 2 Het blok arbeiderswoningen is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van sociale woningbouw met Amsterdamse School kenmerken van het architectenduo Vorkink en Wormser uit de eerste decennia van de 20ste eeuw. Het woningblok heeft stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een vrij gaaf en samenhangend complex woningen, gegroepeerd aan weerszijden van een enigszins gebogen weg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511599
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blok arbeiderswoningen in Veenendaal

Blok van twee arbeiderswoningen

Davidsstraat 1
Veenendaal
Omschrijving complexonderdeel 1 Het aan de Davidsstraat gelegen blok van twee ARBEIDERSWONINGEN (type 1) is opgetrokken op een rechthoekige..

Blok arbeiderswoningen

Davidsstraat 2
Veenendaal
Omschrijving complexonderdeel 9 Het aan de Davidsstraat gelegen blok ARBEIDERSWONINGEN (type 3) is opgetrokken op een rechthoekige plattegr..

Blok arbeiderswoningen

Davidsstraat 13
Veenendaal
Omschrijving complexonderdeel 3 Het aan de Davidsstraat gelegen blok ARBEIDERSWONINGEN (type 2) is opgetrokken op een rechthoekige plattegr..

Blok arbeiderswoningen

Davidsstraat 21
Veenendaal
Omschrijving complexonderdeel 4 Het aan de Davidsstraat gelegen blok ARBEIDERSWONINGEN (type 1) is opgetrokken op een rechthoekige plattegr..

Blok arbeiderswoningen

Davidsstraat 25
Veenendaal
Omschrijving complexonderdeel 5 Het aan de Davidsstraat gelegen blok ARBEIDERSWONINGEN (type 5) is opgetrokken op een rechthoekige plattegr..

Kaart & Routeplanner

Route naar Blok arbeiderswoningen in Veenendaal

Foto's (1)