Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nieuw Slagmaat in Bunnik

Boerderij

Marsdijk 5
3981HE Bunnik
Utrecht

Bouwjaar: 1881


Beschrijving van Nieuw Slagmaat

Inleiding Deze langhuisboerderij Nieuw-Slagmaat is gebouwd in 1881 voor W. van der Leemkolk. De gronden waarop de boerderij staat zijn een afsplitsing van de naastgelegen boerderij Slagmaat. Omschrijving Een haaks op de weg gelegen LANGHUISBOERDERIJ uit 1881. De boerderij heeft een rechthoekige plattegrond en is één bouwlaag hoog onder een met grijze Hollandse pannen gedekt zadeldak. Aan de voorzijde is het dak voorzien van windveren met maaswerk op gesneden, dubbele schoren. In de top bevindt zich een hanebalk en makelaar. De voorgevel is vijf vensterassen breed en is symmetrisch ingedeeld. Op de middenas bevindt zich een deur met bovenlicht. Ter weerszijden hiervan bevinden zich twee licht getoogde T-vensters de voorzien zijn van decoratieve houten zadelkapjes op gesneden schoren. Boven de ingang is in de gevel een groot keperboogvormig venster met wenkbrauw gezet. Ter weerszijden hiervan is een bepleisterde paneel aangebracht met naam en bouwjaar. De achtergevel heeft een symmetrische indeling met korfboogvormige baander op de middenas, waarboven een getoogd hooiluik is gezet. Aan weerszijden van de baander bevinden zich een rondboogvormig venster met gietijzeren roedenindeling, een halfrond venster en een gecementeerde, geprofileerde band die als onderdorpel bij het halronde venster ophoudt. Aan de geveluiteinden bevindt zich een mestdeur. In de top is een rondvenster gezet. De rechterzijgevel van het woongedeelte heeft drie T-vensters en een deur met bovenlicht. De linkerzijgevel heeft twee vensters. De linker zijgevel van het stalgedeelte is voorzien van zeven vernieuwde getoogde vensters met betonnen kozijnen. In de rechter zijgevel bevinden zich vijf halfronde originele stalvensters met gietijzeren kozijnen en een staldeur. Het stalgedeelte is vrijwel gaaf, met draagconstructie van ankerbalkgebinten, stijlen en korbelen. Waardering De boerderij Nieuw-Slagmaat is van algemene architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een langhuisboerderij met negentiende eeuwse detaillering in de voorgevel. Tevens van ensemblewaarde als markant onderdeel van de agrarische bebouwing langs de Marsdijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511597
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nieuw Slagmaat in Bunnik

Fort Vechten

Marsdijk 2
Bunnik
Cluster 42. Inleiding FORTAANLEG MET AARDWERK EN HOOFDWAL, WAARIN (RESTEN VAN) GESCHUTSOPSTELPLAATSEN, FLANK-EN REVERSBATTERIJEN EN REMISE..

militair object

Marsdijk 2
Bunnik
Cluster 42. Inleiding BOMVRIJ REDUIT V van het Fort bij Vechten, als zeldzaam gebouwtype binnen het stelsel van de Nieuwe Hollandse Water..

militair object

Marsdijk 2
Bunnik
Cluster 42. Inleiding BRUG, als enig resterende van oorspronkelijk vier exemplaren, en leidend naar de toegang tot het reduit van het Fort..

militair object

Marsdijk 2
Bunnik
Cluster 42. Inleiding BOMVRIJE KAZERNE U, FLANKBATTERIJEN A EN B, POTERNES EN REMISES / BERGPLAATSEN als geschakelde en gestapelde onderd..

militair object

Marsdijk 2
Bunnik
Cluster 42. Inleiding BOMVRIJE FLANKBATTERIJ C MET POTERNE als onderdeel van de nabijverdediging van het Fort bij Vechten. Flankbatterije..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nieuw Slagmaat in Bunnik