Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Vechten, 17 kazematten in Vechten

Militair Object

ten zuidoosten v/h fort (bij)
3980CA Vechten (gemeente Bunnik)
Utrecht

Bouwjaar: 1918


Beschrijving van Fort Vechten, 17 kazematten

Omschrijving complexonderdeel 21 Buiten het fort aan de zuidoostzijde bevindt zich langs de gracht een zogenaamde ENVELOPPE of buitenglacis, stammend uit de aanleg van 1867-1870, waarin in 1918 zeventien BETONNEN SCHUILPLAATSEN (type 1918) zijn gebouwd. De kazematten hebben aan de fortzijde een afgeschuinde wand, waarin de toegang zich bevindt. Het dak is eveneens afgeschuind om eventuele granaten af te laten ketsen. In de meeste gevallen steekt van de schuilplaatsen alleen nog het dak boven de aarde uit. Waardering De enveloppe is van ensemblewaarde als onlosmakelijk onderdeel van het fort. De zeventien betonnen schuilplaatsen uit 1918 zijn van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een schuilplaats type 1918 alsmede van krijgskundige waarde en van ensemblewaarde als onderdeel van het fort. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511594
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort Vechten, 17 kazematten in Vechten

Fort Vechten, reservebatterij H

op het fort (bij)
Vechten (Gemeente Bunnik)
Omschrijving complexonderdeel 6 Een op het zuidwestelijk zijbastion gelegen REVERSBATTERIJ H uit 1869, bestaande uit een gemetselde front, ..

Fort Vechten, aardwerk

gelegen aan Marsdijk
Vechten (Gemeente Bunnik)
Omschrijving complexonderdeel 1 Een door een brede gracht omgeven AARDWERK van Fort Vechten, vormgegeven volgens het zogenaamde bastaardsys..

Fort Vechten, flankbatterij C

op het fort
Vechten (Gemeente Bunnik)
Omschrijving complexonderdeel 3 Een op het noordoostelijke zijbastion gelegen FLANKBATTERIJ C uit 1869, bestaande uit een gemetselde front,..

Fort Vechten, reservebatterij G

op het fort
Vechten (Gemeente Bunnik)
Omschrijving complexonderdeel 5 Een op het noordoostelijk zijbastion gelegen REVERSBATTERIJ G uit 1869, bestaande uit een gemetselde front,..

Fort Vechten, flankbatterij E en remise L

op het fort (bij)
Vechten (Gemeente Bunnik)
Omschrijving complexonderdeel 7 Een op het noordoostelijke, polygonale keelbastion gelegen FLANKBATTERIJ E met REMISE L uit 1869, bestaande..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fort Vechten, 17 kazematten in Vechten