Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Vechten, loodsen X en Z in Vechten

Militair Object

op het fort (bij)
3980CA Vechten (gemeente Bunnik)
Utrecht

Bouwjaar: 1910-1920


Beschrijving van Fort Vechten, loodsen X en Z

Omschrijving complexonderdeel 19 Twee op het fort gelegen nagenoeg identieke houten LOODSEN X en Z op rechthoekige plattegrond. De loodsen hebben één bouwlaag onder een met grijze Hollandse pannen gedekt zadeldak. De loodsen zijn na 1910 gebouwd en vervingen een loods uit 1891. De loodsen hebben een bakstenen plint waarop een houten opbouw van messing en groefdelen is gezet. In de gevels zijn voornamelijk vensters met dubbele negenruitsdraairamen. In loods Z hebben de vensters dubbele vierruits draairamen met tweeruits bovenlichten. In de dakschilden bevinden zich een aantal dakkapellen. Waardering Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een houten loods, alsmede van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511592
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort Vechten, loodsen X en Z in Vechten

Fort Vechten, flankbatterijen A en B

op het fort
Vechten (Gemeente Bunnik)
Omschrijving complexonderdeel 2 Een aan de oostzijde van het fort gelegen bakstenen KAZERNE met REMISE uit 1881 op de verdiepingen en met a..

Fort Vechten, remise en logement J

op het fort (bij)
Vechten (Gemeente Bunnik)
Omschrijving complexonderdeel 9 Een ten noordwesten van de kazerne gelegen REMISE en LOGEMENT J uit 1869, bestaande uit een bakstenen front..

Fort Vechten, wachthuis N

op het fort (bij)
Vechten (Gemeente Bunnik)
Omschrijving complexonderdeel 11 Een aan de noordzijde van het fort gelegen WACHTHUIS N uit 1869. In het gemetselde front bevindt zich de o..

Fort Vechten, wachthuis O

op het fort (bij)
Vechten (Gemeente Bunnik)
Omschrijving complexonderdeel 12 Een nabij de huidige ingang van het fort gelegen WACHTHUIS O uit 1869. In het gemetselde front bevindt zic..

Fort Vechten, remise P

op het fort (bij)
Vechten (Gemeente Bunnik)
Omschrijving complexonderdeel 13 Een op het noordoostelijke zijbastion gelegen (brikke)betonnen REMISE P oorspronkelijk uit 1881, bestaande..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fort Vechten, loodsen X en Z in Vechten