Fort Vechten, 3 koepelkazematten in Vechten

op het fort (bij)
3980CA Vechten (gemeente Bunnik)

Beschrijving van Fort Vechten, 3 koepelkazematten

Beschrijving complexonderdeel 17 Drie betonnen KOEPELKAZEMATTEN uit 1939, zich bevindende in de courtine tussen het hoofdbastion en zuidwestelijke zijbastion, in de courtine tussen het hoofdbastion en noordoostelijke zijbastion en op het noordoostelijke zijbastion. De GIETIJZEREN geschutskoepel was oorspronkelijk bestemd voor de opstelling van een zware mitrailleur. Het schietgat heeft een hoek van 225 graden. In de betonnen omhulsel, waarvan de frontmuren een dikte hebben van 1 meter valt onder de sterkteklasse W15-21 (middelzwaar). Waardering Van architectuurhistorische waarde als zeer zeldzaam voorbeeld van een kazemat met gietijzeren geschutskoepel, alsmede van cultuurhistorische waarde als onderdeel in de ontwikkeling van de krijgskunde vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Teven van ensemble waarde in relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)