Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Vechten, wachthuis O in Vechten

Militair Object

op het fort (bij)
3980CA Vechten (gemeente Bunnik)
Utrecht

Bouwjaar: 1869-1870


Beschrijving van Fort Vechten, wachthuis O

Omschrijving complexonderdeel 12 Een nabij de huidige ingang van het fort gelegen WACHTHUIS O uit 1869. In het gemetselde front bevindt zich de oude, westelijke toegang tot het fort. De oude toegangspoterne is later verbouwd tot wachtlokaal. In het front bevindt zich een toegangspartij, bestaande uit een getoogde dubbele deur, geflankeerd door een getoogde nis. De muurdammen zijn geblokt. De nis was oorspronkelijk bestemd voor een soldaat op wacht. Boven de ontlastingsboog van de nis is een geblokte liseen gemetseld met hardstenen kapiteel. In de ontlastingsboog boven de dubbele deur is een sluitsteen met bouwjaar gemetseld (1869). Daarboven is in de gevel een hardstenen plaquette met de naam van het fort gemetseld. Rechts bevinden zich drie getoogde vensters. Links is een steunbeer, waaraast het front naar achteren afbuigt. Hierin is een plaquette gemetseld ter herinnering van de mobilisatie van 1939. Waardering Van algemene architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een wachthuis met voormalige toegangspoterne, alsmede van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de ontwikkeling van de krijgskunde in Nederland. Tevens van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511585
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort Vechten, wachthuis O in Vechten

Fort Vechten, flankbatterijen A en B

op het fort
Vechten (Gemeente Bunnik)
Omschrijving complexonderdeel 2 Een aan de oostzijde van het fort gelegen bakstenen KAZERNE met REMISE uit 1881 op de verdiepingen en met a..

Fort Vechten, remise en logement J

op het fort (bij)
Vechten (Gemeente Bunnik)
Omschrijving complexonderdeel 9 Een ten noordwesten van de kazerne gelegen REMISE en LOGEMENT J uit 1869, bestaande uit een bakstenen front..

Fort Vechten, wachthuis N

op het fort (bij)
Vechten (Gemeente Bunnik)
Omschrijving complexonderdeel 11 Een aan de noordzijde van het fort gelegen WACHTHUIS N uit 1869. In het gemetselde front bevindt zich de o..

Fort Vechten, remise P

op het fort (bij)
Vechten (Gemeente Bunnik)
Omschrijving complexonderdeel 13 Een op het noordoostelijke zijbastion gelegen (brikke)betonnen REMISE P oorspronkelijk uit 1881, bestaande..

Fort Vechten, remise S

op het fort (bij)
Vechten (Gemeente Bunnik)
Omschrijving complexonderdeel 15 Een op het noordwestelijke keelbastion gelegen (brikke)betonnen REMISE S uit 1881, bestaande uit een bakst..

Kaart & Routeplanner