Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Vechten, flankbatterij F en remise M in Vechten

Militair Object

op het fort (bij)
3980CA Vechten (gemeente Bunnik)
Utrecht

Bouwjaar: 1867-1869


Beschrijving van Fort Vechten, flankbatterij F en remise M

Omschrijving complexonderdeel 8 Een op het zuidwestelijke, polygonale keelbastion gelegen FLANKBATTERIJ F met REMISE M uit 1869, bestaande uit een gemetselde front, waarin een dubbele rondboogvormige deur -als toegang tot de poterne- en een getoogde deur -als toegang tot de remise- zijn gezet. De deur van de remise is geflankeerd door een getoogde venster. In de ontlastingsboog boven de dubbele deur is een hardstenen sluitsteen gemetseld, waarin het bouwjaar 1869 staat vermeld. De poterne leidt naar de drie geschutsruimten. Waardering Van algemene architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een flankbatterij met poterne en aangrenzende remise, alsmede van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de ontwikkeling van de krijgskunde in Nederland. Tevens van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511581
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort Vechten, flankbatterij F en remise M in Vechten

Fort Vechten, flankbatterij C

op het fort
Vechten (Gemeente Bunnik)
Omschrijving complexonderdeel 3 Een op het noordoostelijke zijbastion gelegen FLANKBATTERIJ C uit 1869, bestaande uit een gemetselde front,..

Fort Vechten, reservebatterij G

op het fort
Vechten (Gemeente Bunnik)
Omschrijving complexonderdeel 5 Een op het noordoostelijk zijbastion gelegen REVERSBATTERIJ G uit 1869, bestaande uit een gemetselde front,..

Fort Vechten, flankbatterij E en remise L

op het fort (bij)
Vechten (Gemeente Bunnik)
Omschrijving complexonderdeel 7 Een op het noordoostelijke, polygonale keelbastion gelegen FLANKBATTERIJ E met REMISE L uit 1869, bestaande..

Fort Vechten, reduit

op het fort (bij)
Vechten (Gemeente Bunnik)
Omschrijving complexonderdeel 18 Een binnen het fort gelegen REDUIT, dat oorspronkelijk door een gracht omgeven werd, maar thans grotendeel..

Fort Vechten, aardwerk

gelegen aan Marsdijk
Vechten (Gemeente Bunnik)
Omschrijving complexonderdeel 1 Een door een brede gracht omgeven AARDWERK van Fort Vechten, vormgegeven volgens het zogenaamde bastaardsys..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fort Vechten, flankbatterij F en remise M in Vechten