Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Vechten, flankbatterijen A en B in Vechten

Militair Object

op het fort
3980CA Vechten (gemeente Bunnik)
Utrecht

Bouwjaar: 1867-1869


Beschrijving van Fort Vechten, flankbatterijen A en B

Omschrijving complexonderdeel 2 Een aan de oostzijde van het fort gelegen bakstenen KAZERNE met REMISE uit 1881 op de verdiepingen en met aangebouwde bakstenen FLANKBATTERIJEN, A en B genaamd, beiden stammend uit 1867. De begane grond van de kazerne is zeventien travee├źn lang. Elke travee is overspannen door een driedubbele ontlastingsboog, waaronder in de meeste gevallen een deur en twee getoogde vensters met luiken zijn gezet (de zevende en dertiende travee heeft geen deur).De verdieping telt negen ruimten die onderling met elkaar in verbinding staan. Deze ruimten hebben geen vensters. De remise op het aarden dak is negen travee├źn lang. Elke travee is overspannen door een driedubbele ontlastingsboog, waaronder van oorsprong een getoogde deur was gezet. Op twee na zijn deze deuren vervangen door dubbele schuifdeuren die buiten de bescherming vallen. Het interieur bestaat uit gemetselde vertrekken onder tongewelven achter elke travee, die allen wat opzet betreft vrijwel identiek zijn. De keuken bevindt zich op de middenas en de ruimten, waarin de privaten zich bevinden zijn aan de uiteinden geplaatst. De vertrekken staan met een achtergang met elkaar in verbinding. De flankbatterijen A en B zijn vanuit de kazerne via poternen te bereiken. Deze bevinden zich aan de uiteinden van de kazerne. Waardering De onderdelen zijn van algemene architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een kazerne, remise en flankbatterij en vanwege de oorspronkelijke functie als onderkomen voor de manschappen (kazerne) en voor het geschut (flankbatterijen). Tevens van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen op het fort. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511575
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort Vechten, flankbatterijen A en B in Vechten

Fort Vechten, remise en logement J

op het fort (bij)
Vechten (Gemeente Bunnik)
Omschrijving complexonderdeel 9 Een ten noordwesten van de kazerne gelegen REMISE en LOGEMENT J uit 1869, bestaande uit een bakstenen front..

Fort Vechten, wachthuis N

op het fort (bij)
Vechten (Gemeente Bunnik)
Omschrijving complexonderdeel 11 Een aan de noordzijde van het fort gelegen WACHTHUIS N uit 1869. In het gemetselde front bevindt zich de o..

Fort Vechten, wachthuis O

op het fort (bij)
Vechten (Gemeente Bunnik)
Omschrijving complexonderdeel 12 Een nabij de huidige ingang van het fort gelegen WACHTHUIS O uit 1869. In het gemetselde front bevindt zic..

Fort Vechten, remise P

op het fort (bij)
Vechten (Gemeente Bunnik)
Omschrijving complexonderdeel 13 Een op het noordoostelijke zijbastion gelegen (brikke)betonnen REMISE P oorspronkelijk uit 1881, bestaande..

Fort Vechten, remise S

op het fort (bij)
Vechten (Gemeente Bunnik)
Omschrijving complexonderdeel 15 Een op het noordwestelijke keelbastion gelegen (brikke)betonnen REMISE S uit 1881, bestaande uit een bakst..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fort Vechten, flankbatterijen A en B in Vechten