Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vaasvormige toegangspijlers in Lodewijk XV stijl in Bosch en Duin

Tuin Park Landgoed

Amersfoortseweg 17
3735LJ Bosch en Duin (gemeente Zeist)
Utrecht


Beschrijving van Vaasvormige toegangspijlers in Lodewijk XV stijl

Omschrijving Aan het begin van de oprijlaan, in de nabijheid van het koetshuis, bevinden zich twee hardstenen, vaasvormige TOEGANGSPIJLERS in Lodewijk XV stijl. De pijlers hebben een vierkante grondvorm of voet. De schacht bolt naar onder toe uit en is aan alle vier de zijden voorzien van een spaarveld waarin acanthusbladeren zijn uitgehakt. Hierboven bevindt zich een geprofileerde kroonlijst waarin de rechterpijler `HET HUIS' en in de linkerpijler `TER WEGE' is gegraveerd. De pijlers worden bekroond door een bolvormig motief met acanthusbladeren. Waardering De twee hekpijlers van het huis Ter Wege zijn van architectuurhistorische waarde vanwege detaillering alsmede van ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats Ter Wege. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511570
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vaasvormige toegangspijlers in Lodewijk XV stijl in Bosch en Duin

Huis Ter Wege

Amersfoortseweg 17
Bosch en Duin (Gemeente Zeist)
Landhuis Omschrijving Een evenwijdig aan de weg gelegen vrijstaand LANDHUIS van twee bouwlagen op een rechthoekige plattegrond onder een m..

Koetshuis annex woonhuis

Amersfoortseweg 17
Bosch en Duin (Gemeente Zeist)
Omschrijving Een evenwijdig aan de oprijlaan gelegen vrijstaand KOETSHUIS MET WONING van één bouwlaag op kruisvormige plattegrond ond..

Lovdalla

Amersfoortseweg 13
Bosch en Duin (Gemeente Zeist)
Inleiding Landhuis Løvdalla (het lieflijke dal), gebouwd in 1911 naar ontwerp van architect Robert van 't Hoff in opdracht van zijn vader,..

Villa Henny

Amersfoortseweg 11A
Bosch en Duin (Gemeente Zeist)
Vrijstaande VILLA met verdieping, rondom voorzien van terrassen en balcons, afgedekt door platte daken met groot overstek, gebouwd 1915-'16 ..

Hoog Duin

Duinweg 21
Bosch en Duin (Gemeente Zeist)
Inleiding Villa `Hoog Duin' is in 1905 gebouwd, als één van de eerste villa's in het villapark `Bosch en Duin'. Het was bestemd als zomer..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)