Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis annex woonhuis in Bosch en Duin

Kasteel Buitenplaats

Amersfoortseweg 17
3735LJ Bosch en Duin (gemeente Zeist)
Utrecht

Bouwjaar: 1905 (bouw) 1912 (uitgebreid)


Beschrijving van Koetshuis annex woonhuis

Omschrijving Een evenwijdig aan de oprijlaan gelegen vrijstaand KOETSHUIS MET WONING van één bouwlaag op kruisvormige plattegrond onder een samengesteld afgeplat schilddak, gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De west- of voorgevel heeft een op de middenas geplaatste aanbouw onder een schilddak (uitbreiding van 1912), waarvan de nok haaks op de oprijlaan staat. De voorgevel van deze aanbouw heeft een in het midden geplaatste, getoogde dubbele paneeldeur die aan beide zijden geflankeerd is door een ovaal oeil de boeuf. De geveluiteinden zijn voorzien van geblokte hoeklisenen in schoon metselwerk. Dit motief bevindt zich op alle gevelhoeken. In de zijgevels van de aanbouw is een kruisvenster met halve luiken onder een strek met natuurstenen aanzet- en sluitstenen gezet. In alle overige gevels bevinden zich dergelijke vensters. Onder de dakgoot is een houten geprofileerde kroonlijst aangebracht. In de dakschilden zijn dakkapellen onder platte daken geplaatst. Op de nokhoeken van het hoofdvolume is een schoorsteen gezet. Het koetshuis heeft thans een woonfunctie. Waardering Het koetshuis annex woonhuis uit 1905, uitgebreid in 1912, is van architectuurhistorische en typologische waarde vanwege stijlkenmerken en relatieve zeldzaamheid van het bouwtype. Tevens van ensemble waarde als onderdeel van de buitenplaats Ter Wege. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511569
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis annex woonhuis in Bosch en Duin

Huis Ter Wege

Amersfoortseweg 17
Bosch en Duin (Gemeente Zeist)
Landhuis Omschrijving Een evenwijdig aan de weg gelegen vrijstaand LANDHUIS van twee bouwlagen op een rechthoekige plattegrond onder een m..

Vaasvormige toegangspijlers in Lodewijk XV stijl

Amersfoortseweg 17
Bosch en Duin (Gemeente Zeist)
Omschrijving Aan het begin van de oprijlaan, in de nabijheid van het koetshuis, bevinden zich twee hardstenen, vaasvormige TOEGANGSPIJLER..

Lovdalla

Amersfoortseweg 13
Bosch en Duin (Gemeente Zeist)
Inleiding Landhuis Løvdalla (het lieflijke dal), gebouwd in 1911 naar ontwerp van architect Robert van 't Hoff in opdracht van zijn vader,..

Villa Henny

Amersfoortseweg 11A
Bosch en Duin (Gemeente Zeist)
Vrijstaande VILLA met verdieping, rondom voorzien van terrassen en balcons, afgedekt door platte daken met groot overstek, gebouwd 1915-'16 ..

Hoog Duin

Duinweg 21
Bosch en Duin (Gemeente Zeist)
Inleiding Villa `Hoog Duin' is in 1905 gebouwd, als één van de eerste villa's in het villapark `Bosch en Duin'. Het was bestemd als zomer..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)