Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zandbergen: ijskelder in Huis ter Heide

Tuin Park Landgoed

Amersfoortseweg 18
3712BC Huis ter Heide (gemeente Zeist)
Utrecht

Bouwjaar: ca.1900


Beschrijving van Zandbergen: ijskelder

Omschrijving IJSKELDER. In een hoge, kunstmatig opgeworpen heuvel bevindt zich een ijskelder uit ca.1900, die toegankelijk is via een horizontaal portaal met tongewelf. Het portaal wordt geflankeerd door twee recht naar voren springende steunberen. De hoofdvorm van de kelder wordt gevormd door een bakstenen koepelgewelf met een speciale constructie van T-profielijzerbalken, waarboven een doorgemetselde cirkelvormige wand met zware H-profielijzerbalken, die een grote ronde plaatijzeren watertank droegen (in 1976 verwijderd). De watertank was geïsoleerd met een gepleisterde laag stro en turf. Om het zand van de hoge heuvel, de ruimte tussen het koepelgewelf en de watertank bedraagt ca.4 meter, vast te houden zijn gecementeerde bakstenen 'imitatie rotsblokken' aangebracht, waartussen met ijzerdraad bewapende platen als bodembedekker werden gebruikt. Het water werd gebruikt voor de besproeiing van het park. Waardering IJSKELDER is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de unieke vormgeving en ligging in een zeer hoge heuvel; - als markant element binnen de historische tuin- en parkaanleg; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511553
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zandbergen: ijskelder in Huis ter Heide

Zandbergen: hoofdgebouw

Amersfoortseweg 18
Huis ter Heide (Gemeente Zeist)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Zandbergen). Aan de Amersfoortseweg ligt het bakstenen huis Zandbergen dat rond 1754 in sobere classicistische s..

Zandbergen: historische tuin- en parkaanleg

Amersfoortseweg 18
Huis ter Heide (Gemeente Zeist)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De buitenplaats bestaat oorspronkelijk uit een huisplaats en een overtuin, die van elkaar ge..

Blookerpark: zinken tuinbeeld van Ceres of Demeter

Ruysdaellaan, Blookerpark
Huis ter Heide (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 3 Een TUINBEELD, geplaatst aan de westelijk oever van de vijver, voorstellende de godin van de landbouw Ceres..

Blookerpark: theekoepel ("Het Keienhuisje")

Ruysdaellaan, Blookerpark
Huis ter Heide (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 1 De in het Blookerpark gelegen THEEKOEPEL heeft één bouwlaag op een hoefijzervormige plattegrond, waarvan ..

Blindeninstituut

Prins Alexanderweg 78
Huis ter Heide (Gemeente Zeist)
Inleiding Van oorsprong als Blindeninstituut in 1910 gebouwd, naar ontwerp van architect C.B. Posthumus Meyjes voor het bestuur van de Prin..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)