Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Beukenhorst: tuinbeeld in Vught

Tuin Park Landgoed

Beukenhorst 3
5262LG Vught
Noord Brabant

Bouwjaar: 1750-1800


Beschrijving van Beukenhorst: tuinbeeld

Omschrijving Achttiende-eeuws tuinbeeld, voorstellende een mythologische mansfiguur, gedeeltelijk gehuld in een draperie en vergezeld van een hond. Het beeld is uitgevoerd in Obernkirchner zandsteen en staat op een sokkel van hetzelfde materiaal. Beeld en sokkel dragen sporen van beschildering. Het beeld bevindt zich op de heuvel aan het noordelijke uiteinde van de vijver ten westen van het huis. Waardering Het achttiende-eeuwse beeld met sokkel is van algemeen belang vanwege: - schoonheid; - ouderdom; - de (overigens onbekende) mythologische figuur die vanwege zijn situering op een buitenplaats associaties met het landleven opriep; - ensemblewaarden vanwege de visuele samenhang met de buitenplaats, in het bijzonder vanwege de zichtlijn vanaf het huis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511544
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Beukenhorst: tuinbeeld in Vught

Beukenhorst: boerderij annex garage

Beukenhorst 3
Vught
Omschrijving In rode baksteen opgetrokken boerderij annex garage op rechthoekige grondslag onder rieten zadeldak met wolfseinden (onderzi..

Beukenhorst: landbouwschuur

Beukenhorst 3
Vught
Omschrijving In rode machinale baksteen opgetrokken monumentale landbouwschuur uit de jaren '30 (1926?) van de twintigste eeuw op rechthoe..

Beukenhorst: sluis

Beukenhorst 3
Vught
Omschrijving Sluis, tweede helft negentiende eeuw, uitgevoerd in baksteen met een natuurstenen afdekplaat, voorzien van een ijzeren sluisd..

Beukenhorst: hoofdgebouw

Beukenhorst 1
Vught
Omschrijving Het huidige huis Beukenhorst heeft tenminste twee voorgangers gehad: één classicistisch huis uit de negentiende eeuw en het..

Beukenhorst: parkaanleg

Beukenhorst 1
Vught
Inleiding. PARKAANLEG. De historische buitenplaats Beukenhorst bestaat uit een in het zuiden van de buitenplaats gelegen landhuis met omri..

Kaart & Routeplanner

Route naar Beukenhorst: tuinbeeld in Vught