Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Beukenhorst: boerderij annex garage in Vught

Boerderij

Beukenhorst 3
5262LG Vught
Noord Brabant

Bouwjaar: 1819


Beschrijving van Beukenhorst: boerderij annex garage

Omschrijving In rode baksteen opgetrokken boerderij annex garage op rechthoekige grondslag onder rieten zadeldak met wolfseinden (onderzijde lange schilden met Oud-Hollandse pannen gedekt). Omstreeks 1930 werd de deel tot tweede woning en garage verbouwd. Aan de buitenkant verkreeg dit deel van het complex zijn huidige uiterlijk in rustieke landhuisstijl; aan de beide lange zijden werd het rieten schild opgelicht voor het realiseren van een brede dakkapel met enkele meerruitsvensters en aan de achter(noord-)zijde kreeg het dak zijn huidige ruim overstekende huifvormige beëindiging met driehoekig venster in de topgevel. De voorzijde heeft zijn vroeg negentiende-eeuwse gevel met indeling behouden met centraal de toegangsdeur met negen-ruits bovenlicht en aan weerszijden een 28-ruitsschuifvenster met luiken. Op de verdieping twee zes-ruitsvensters. Aan de rechterzijde van de toegangsdeur een stichtingssteen: "Gerard van Lanschot 1819". Inwendig in het vroeg 19de-eeuwse deel van het complex een jachtkamer uit de eerste decennia van de 20ste eeuw met monumentale schouw met tegels in blauw-wit, paneeldeuren en rode plavuizen. Waardering De boerderij, gebouwd in 1819 en later gewijzigd tot dienstwoning en garage, is van algemeen belang vanwege: - de ouderdom; - de ensemblewaarde vanwege de functionele samenhang met het huis; - het bouwtype boerderij met jachtkamer en garage, typerend onderdeel van een historische buitenplaats; - de verbouwing van het complex in rustieke landhuisstijl met behoud van het oorspronkelijke vroeg negentiende-eeuwse aanzien van de boerderij aan de voorzijde; - de gaaf bewaarde jachtkamer uit de eerste decennia van de twintigste eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511542
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Beukenhorst: boerderij annex garage in Vught

Beukenhorst: landbouwschuur

Beukenhorst 3
Vught
Omschrijving In rode machinale baksteen opgetrokken monumentale landbouwschuur uit de jaren '30 (1926?) van de twintigste eeuw op rechthoe..

Beukenhorst: tuinbeeld

Beukenhorst 3
Vught
Omschrijving Achttiende-eeuws tuinbeeld, voorstellende een mythologische mansfiguur, gedeeltelijk gehuld in een draperie en vergezeld van ..

Beukenhorst: sluis

Beukenhorst 3
Vught
Omschrijving Sluis, tweede helft negentiende eeuw, uitgevoerd in baksteen met een natuurstenen afdekplaat, voorzien van een ijzeren sluisd..

Beukenhorst: hoofdgebouw

Beukenhorst 1
Vught
Omschrijving Het huidige huis Beukenhorst heeft tenminste twee voorgangers gehad: één classicistisch huis uit de negentiende eeuw en het..

Beukenhorst: parkaanleg

Beukenhorst 1
Vught
Inleiding. PARKAANLEG. De historische buitenplaats Beukenhorst bestaat uit een in het zuiden van de buitenplaats gelegen landhuis met omri..

Kaart & Routeplanner

Route naar Beukenhorst: boerderij annex garage in Vught