Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Beukenhorst: jachtopzienerswoning in Vught

Kasteel Buitenplaats

Beukenhorst 6
5262LG Vught
Noord Brabant

Bouwjaar: 1940
Architect: Wim en Daniël Knuttel


Beschrijving van Beukenhorst: jachtopzienerswoning

Omschrijving Een in 1940 op de plaats van een voorganger gebouwde jachtopzienerswoning, gelegen op een zichtas vanaf het grote huis. De woning en de schuur zijn blijkens de bouwtekening ontworpen door ir. W.P.C. Knuttel BNA en D.E.C. Knuttel te Deventer. Het pand is opgetrokken in baksteen heeft een L-vormige plattegrond en een zadeldak met wolfseinden en een aan de achterzijde gedeeltelijk diep doorgetrokken dakvoet. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld met centraal de entree gevormd door een glasdeur met smeedwerk (jaren '50) en aan weerszijden kruiskozijnen met roedendraairamen en halve luiken. De middenas van het pand wordt geaccentueerd door een goot boven de voordeur in de vorm van een rustieke uitgeholde boomstam op schoren en een grote dakkapel. Rondom bevat het pand verschillende gevelopeningen. Aan de achterzijde bevindt zich een houten aanbouw onder het doorgetrokken dakschild. Achter het huis bevindt zich een langwerpige bakstenen schuur met houten voorzijde onder een rieten dak met wolfseinden. Aan de voorzijde bevindt zich een hondenhok. Waardering De jachtopzienerswoning met schuur, gebouwd in 1940, is van algemeen belang vanwege: - het bouwtype landhuis met functie jachtopzienerswoning, uitgevoerd in landelijke trant (rieten dak, boomstam-goot, achterhuis in hout uitgevoerd) met kruiskozijnen in historiserende trant; de schuur met hondenhok, die eveneens een landelijk karakter draagt vanwege de uitvoering in hout en baksteen en een rieten dak; - de ensemblewaarden vanwege de functionele en visuele samenhang met de buitenplaats, mede bepaald door de zichtas op het huis; - de gaafheid van beide onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511541
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Beukenhorst: jachtopzienerswoning in Vught

Beukenhorst: boerderij annex garage

Beukenhorst 3
Vught
Omschrijving In rode baksteen opgetrokken boerderij annex garage op rechthoekige grondslag onder rieten zadeldak met wolfseinden (onderzi..

Beukenhorst: landbouwschuur

Beukenhorst 3
Vught
Omschrijving In rode machinale baksteen opgetrokken monumentale landbouwschuur uit de jaren '30 (1926?) van de twintigste eeuw op rechthoe..

Beukenhorst: tuinbeeld

Beukenhorst 3
Vught
Omschrijving Achttiende-eeuws tuinbeeld, voorstellende een mythologische mansfiguur, gedeeltelijk gehuld in een draperie en vergezeld van ..

Beukenhorst: sluis

Beukenhorst 3
Vught
Omschrijving Sluis, tweede helft negentiende eeuw, uitgevoerd in baksteen met een natuurstenen afdekplaat, voorzien van een ijzeren sluisd..

Beukenhorst: hoofdgebouw

Beukenhorst 1
Vught
Omschrijving Het huidige huis Beukenhorst heeft tenminste twee voorgangers gehad: één classicistisch huis uit de negentiende eeuw en het..

Kaart & Routeplanner