Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Beukenhorst: portierswoning in Vught

Woonhuis

Esscheweg 211
5262LH Vught
Noord Brabant

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van Beukenhorst: portierswoning

Omschrijving Omstreeks 1895 gebouwde eenlaags woning onder zadeldak met de nok haaks op de oprijlaan (afgebeeld op de top. kaart van 1896). Het pand is opgetrokken in rode baksteen met gele verblendsteen boven de vensters in de voorgevel en voorzien van een bepleisterde plint. Het dak heeft aan de voorzijde een forse overstek en is gedekt met Hollandse pannen. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld en bestaat uit drie travee├źn. Centraal bevindt zich de ingang gevormd door een opgeklampte deur onder bovenlicht. Aan weerszijden hiervan zesruits schuifvensters met luiken. Boven de deur bevindt zich een balkon op stijlen, bereikbaar via een balkondeur onder halfrond bovenlicht. De zijgevels en achtergevel zijn voorzien van verschillende gevelopeningen, waaronder een keldervenster in de rechtergevel en voormalige dubbele deeldeuren in de achtergevel. Het pand bevat in de voorgevel een (onleesbare) gevelsteen. Waardering De omstreeks 1895 gebouwde portierswoning is van algemeen belang vanwege: - het bouwtype dienstwoning, uitgevoerd als eenvoudig woonhuis met vanwege overstek en balkon decoratief uitgevoerde voorgevel; de voormalige deeldeuren die erop duiden dat naast een woon- ook een agrarische functie werd uitgeoefend; - de ensemblewaarden gevormd door de visuele en functionele samenhang met de rest van de buitenplaats; - de prominente ligging nabij het inrijhek; - de gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511540
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Beukenhorst: portierswoning in Vught

Huis met zadeldak, topgevel en T-vormige houten kozijnen waarin kleine ruiten

Esscheweg 207
Vught
Huis met zadeldak, topgevel en T-vormige houten kozijnen waarin kleine ruiten. Aansluitend daarbij boerderij onder rieten wolfdak. 18e-19e e..

Beukenhorst: jachtopzienerswoning

Beukenhorst 6
Vught
Omschrijving Een in 1940 op de plaats van een voorganger gebouwde jachtopzienerswoning, gelegen op een zichtas vanaf het grote huis. De wo..

Beukenhorst: boerderij annex garage

Beukenhorst 3
Vught
Omschrijving In rode baksteen opgetrokken boerderij annex garage op rechthoekige grondslag onder rieten zadeldak met wolfseinden (onderzi..

Beukenhorst: landbouwschuur

Beukenhorst 3
Vught
Omschrijving In rode machinale baksteen opgetrokken monumentale landbouwschuur uit de jaren '30 (1926?) van de twintigste eeuw op rechthoe..

Beukenhorst: tuinbeeld

Beukenhorst 3
Vught
Omschrijving Achttiende-eeuws tuinbeeld, voorstellende een mythologische mansfiguur, gedeeltelijk gehuld in een draperie en vergezeld van ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Beukenhorst: portierswoning in Vught

Foto's (1)