Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Smalle boerderij van het Brabantse langgeveltype in Liempde

Boerderij

Velder 27
5298MB Liempde (gemeente Boxtel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1867-1908


Beschrijving van Smalle boerderij van het Brabantse langgeveltype

Omschrijving Smalle boerderij van het Brabantse langgeveltype, met de nok haaks op de noord-zuid as van Velder. Blijkens kaarten uit J. Kuypers Gemeente atlas Noordbrabant en de top. atlas (resp. 1867 en 1895-1896/1908) stamt de boerderij uit de tussenliggende tijdspanne. De boerderij is uitgevoerd in baksteen en voorzien van muurankers. Het zadeldak met wolfseinden is gedekt met gesmoorde oud-Hollandse pannen. Het linkerdeel van de langgerekte voorgevel is in hout uitgevoerd. In het midden bevinden zich dubbele deuren onder een segmentboog. Rechts bevindt zich de woning, herkenbaar aan een opgeklampte deur onder bovenlicht, geflankeerd door veelruits schuifvensters met luiken. Het pand heeft verder nog verschillende historische vensters en deuren en een gedeeltelijk oorspronkelijke indeling onder andere met kelder/opkamer en diverse stalonderdelen. Waardering De boerderij uit de tweede helft van de negentiende eeuw is van algemeen belang vanwege: - het bouwtype Brabantse langgevelboerderij, relatief smal uitgevoerd; - ensemblewaarden, vanwege de visuele en functionele samenhang met Velder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511532
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Smalle boerderij van het Brabantse langgeveltype in Liempde

Hoeve op het landgoed 'Heerebeek'

Heerenbeek 1
Oirschot
Hoeve op het landgoed "Heerebeek". Monumentale boerderij uit de eerste helft van de 19e eeuw, opgetrokken uit baksteen onder hoog met pannen..

Dienstwoning

Velder 17A
Liempde (Gemeente Boxtel)
Omschrijving De dienstwoning is blijkens de gevelsteen gebouwd in 1887. Het is een U-vormig gebouw van één bouwlaag onder zadeldaken. Ce..

Koetshuis

Velder 14A
Liempde (Gemeente Boxtel)
Omschrijving Het in baksteen opgetrokken koetshuis bestaat uit een rechthoekige bouwmassa onder schilddak evenwijdig aan de weg met steekk..

Blokvormig huis onder een met pannen gedekt afgeplat schilddak

Velder 14
Liempde (Gemeente Boxtel)
Omschrijving Het huis is in 1878 gebouwd in opdracht van het echtpaar Van Boeckel van Rumpt-van der Heyden. Het is een blokvormig huis ond..

"De Negen Dreven"

Velder 14
Liempde (Gemeente Boxtel)
Omschrijving Het zuidelijke deel van Velder bestaat uit een achttiende-eeuws complex van sterrenbossen, omringd door een dubbele rondweg m..

Kaart & Routeplanner

Route naar Smalle boerderij van het Brabantse langgeveltype in Liempde