Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dienstwoning in Liempde

Woonhuis

Velder 17 A
5298MB Liempde (gemeente Boxtel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1887


Beschrijving van Dienstwoning

Omschrijving De dienstwoning is blijkens de gevelsteen gebouwd in 1887. Het is een U-vormig gebouw van één bouwlaag onder zadeldaken. Centraal bevindt zich een woning waarvan de voorgevel is voorzien van drie traveeën, de middelste gevormd door de deur. Links en rechts bevinden zich naar achteren geplaatste lange, lage vleugels, ten dele van jongere datum. Het pand diende als koetsiers- en jachtopzienerswoning. Het is voorzien van jongere elementen zoals serres. Waardering De U-vormige dienstwoning van Velder, gebouwd in 1887, is van algemeen belang vanwege: - het bouwtype U-vormige dienstwoning; - ensemblewaarden vanwege de functionele en visuele samenhang met huis en park, mede vanwege de prominente ligging langs de oprijlaan; - zeldzaamheid van dienstwoningen op een U-vormige plattegrond. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511531
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dienstwoning in Liempde

Koetshuis

Velder 14A
Liempde (Gemeente Boxtel)
Omschrijving Het in baksteen opgetrokken koetshuis bestaat uit een rechthoekige bouwmassa onder schilddak evenwijdig aan de weg met steekk..

Blokvormig huis onder een met pannen gedekt afgeplat schilddak

Velder 14
Liempde (Gemeente Boxtel)
Omschrijving Het huis is in 1878 gebouwd in opdracht van het echtpaar Van Boeckel van Rumpt-van der Heyden. Het is een blokvormig huis ond..

"De Negen Dreven"

Velder 14
Liempde (Gemeente Boxtel)
Omschrijving Het zuidelijke deel van Velder bestaat uit een achttiende-eeuws complex van sterrenbossen, omringd door een dubbele rondweg m..

Gietijzeren beeld van een jonge, in korte tuniek gehulde bacchus, in de hand een druiventros

Velder 14
Liempde (Gemeente Boxtel)
Omschrijving Gietijzeren beeld van een jonge, in korte tuniek gehulde Bacchus, in de hand een druiventros. Het beeld heeft een ronde voet ..

Marmeren borstbeelden

Velder 14
Liempde (Gemeente Boxtel)
Omschrijving Twee negentiende-eeuwse in marmer uitgevoerde borstbeelden uit de achttiende eeuw, geplaatst op hardstenen sokkels. Ze bevind..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dienstwoning in Liempde