Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis in Liempde

Kasteel Buitenplaats

Velder 14 A
5298MB Liempde (gemeente Boxtel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1878


Beschrijving van Koetshuis

Omschrijving Het in baksteen opgetrokken koetshuis bestaat uit een rechthoekige bouwmassa onder schilddak evenwijdig aan de weg met steekkap ter hoogte van de centrale topgevel aan de voorzijde. De symmetrische voorgevel is voorzien van een middenrisaliet met vlakke hoekpilasters, voormalige inrijdeuren en omlijste vensters. Waardering Het koetshuis van Velder, gebouwd omstreeks 1878, is van algemeen belang vanwege: - het bouwtype koetshuis; - de detaillering met hoekpilasters en omlijste vensters, vergelijkbaar met de detaillering van het huis maar eenvoudiger uitgevoerd; - ensemblewaarden vanwege de functionele en visuele relatie met huis en park, mede vanwege de prominente ligging aan de oprijlaan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511530
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis in Liempde

Blokvormig huis onder een met pannen gedekt afgeplat schilddak

Velder 14
Liempde (Gemeente Boxtel)
Omschrijving Het huis is in 1878 gebouwd in opdracht van het echtpaar Van Boeckel van Rumpt-van der Heyden. Het is een blokvormig huis ond..

"De Negen Dreven"

Velder 14
Liempde (Gemeente Boxtel)
Omschrijving Het zuidelijke deel van Velder bestaat uit een achttiende-eeuws complex van sterrenbossen, omringd door een dubbele rondweg m..

Gietijzeren beeld van een jonge, in korte tuniek gehulde bacchus, in de hand een druiventros

Velder 14
Liempde (Gemeente Boxtel)
Omschrijving Gietijzeren beeld van een jonge, in korte tuniek gehulde Bacchus, in de hand een druiventros. Het beeld heeft een ronde voet ..

Marmeren borstbeelden

Velder 14
Liempde (Gemeente Boxtel)
Omschrijving Twee negentiende-eeuwse in marmer uitgevoerde borstbeelden uit de achttiende eeuw, geplaatst op hardstenen sokkels. Ze bevind..

Dienstwoning

Velder 17A
Liempde (Gemeente Boxtel)
Omschrijving De dienstwoning is blijkens de gevelsteen gebouwd in 1887. Het is een U-vormig gebouw van één bouwlaag onder zadeldaken. Ce..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koetshuis in Liempde