Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blokvormig huis onder een met pannen gedekt afgeplat schilddak in Liempde

Kasteel Buitenplaats

Velder 14
5298MB Liempde (gemeente Boxtel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1878


Beschrijving van Blokvormig huis onder een met pannen gedekt afgeplat schilddak

Omschrijving Het huis is in 1878 gebouwd in opdracht van het echtpaar Van Boeckel van Rumpt-van der Heyden. Het is een blokvormig huis onder een met pannen gedekt afgeplat schilddak. Het huis is in baksteen opgetrokken en voorzien van een plint. Op het dak bevindt zich een achtzijdige dakruiter voorzien van een koepeldak. De voorgevel telt vijf traveeën en is rijk gedecoreerd. Centraal bevindt zich de ingang met omlijsting en erboven een balkon, rustend op figuratieve consoles en voorzien van siersmeedwerk. Aan weerszijden van de entree bevinden zich twee fenêtres à terre voorzien van bovenlicht met afgeronde hoeken. Ze zijn gevat in een omlijsting voorzien van kuifmotief. Op de verdieping bevinden zich vensters en in het midden balkondeuren, op dezelfde wijze omlijst als de gevelopeningen van de begane grond. Ter hoogte van de onderdorpels van de vensters is een omlopende band aangebracht. De gevel wordt afgesloten met een decoratieve kroonlijst met consoles. Daarnaast heeft de gevel ook verticale accenten in de vorm van (deels geblokte) pilasters. Verder bevindt zich aan de linkergevel een grote, later toegevoegde serre met afgeronde hoeken. Voor het huis, aan de oprijlaan, bevinden zich hardstenen palen, vroeger voorzien van kettingen. Waardering Het in 1878 gebouwde huis is van algemeen belang vanwege: - het bouwtype blokvormig huis met symmetrische voor- en achtergevel; de afwisseling van verticale en horizontale accenten (hoge vensters, pilasters, omlijstingen, plint, band en kroonlijst); de eclectische detaillering, onder andere van de vensteromlijstingen met kuifmotief en afgeronde hoeken van de bovenlichten; detaillering en materiaalgebruik zijn typerend voor de bouwtijd; - de gaafheid van het exterieur; - de ensemblewaarden vanwege de visuele en functionele samenhang met park, oprijlaan en bijgebouwen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511525
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blokvormig huis onder een met pannen gedekt afgeplat schilddak in Liempde

"De Negen Dreven"

Velder 14
Liempde (Gemeente Boxtel)
Omschrijving Het zuidelijke deel van Velder bestaat uit een achttiende-eeuws complex van sterrenbossen, omringd door een dubbele rondweg m..

Gietijzeren beeld van een jonge, in korte tuniek gehulde bacchus, in de hand een druiventros

Velder 14
Liempde (Gemeente Boxtel)
Omschrijving Gietijzeren beeld van een jonge, in korte tuniek gehulde Bacchus, in de hand een druiventros. Het beeld heeft een ronde voet ..

Marmeren borstbeelden

Velder 14
Liempde (Gemeente Boxtel)
Omschrijving Twee negentiende-eeuwse in marmer uitgevoerde borstbeelden uit de achttiende eeuw, geplaatst op hardstenen sokkels. Ze bevind..

Koetshuis

Velder 14A
Liempde (Gemeente Boxtel)
Omschrijving Het in baksteen opgetrokken koetshuis bestaat uit een rechthoekige bouwmassa onder schilddak evenwijdig aan de weg met steekk..

Dienstwoning

Velder 17A
Liempde (Gemeente Boxtel)
Omschrijving De dienstwoning is blijkens de gevelsteen gebouwd in 1887. Het is een U-vormig gebouw van één bouwlaag onder zadeldaken. Ce..

Kaart & Routeplanner

Route naar Blokvormig huis onder een met pannen gedekt afgeplat schilddak in Liempde

Foto's (1)