Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Buitenplaats Baest: poortwachterswoning met stal genaamd "Beukehoef" in Oost West en Middelbeers

Kasteel Buitenplaats

Dr. J. v.d. Mortellaan 1
5091JJ Oost West en Middelbeers (gemeente Oirschot)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1774-1775


Beschrijving van Buitenplaats Baest: poortwachterswoning met stal genaamd "Beukehoef"

Omschrijving PACHTERSWONING MET STAL GENAAMD DE BEUKEHOEF. Voormalige witgekalkte rode bakstenen pachterswoning, in 1774-1775 opgetrokken op rechthoekige grondslag onder met rieten kap (vorstpannen) gedekt schilddak met voet van Oud-Hollandse pannen en met overkragend overstek aan noordzijde. De voor(west-)gevel vertoont vakwerk. Centraal aan de voorzijde een dubbele staldeur. Linker gevel een toegangsdeur en enkele meerrruitsvensters met luiken. Rechter gevel enkele meeruitsvensters met luiken. Achtergevel beganegronds twee meerruitsvensters met luiken, aan de rechterzijde een verhoogd venster met diefijzers en op de verdieping een enkel meerruitsvenster. De achter de pachterswoning gelegen garage is voor de bescherming van ondergeschikte betekenis. Het erf wordt aan de zuid- en westzijde door een smalle gracht begrensd. Waardering De PACHTERSWONING MET STAL GENAAMD BEUKEHOEF is van algemeen cultuurhistorisch belang - vanwege de ouderdom; - vanwege de gaafheid; - als functioneel en karakteristiek onderdeel van de historische buitenplaats; - vanwege de schoonheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511523
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Buitenplaats Baest: poortwachterswoning met stal genaamd "Beukehoef" in Oost West en Middelbeers

Buitenplaats Baest: poorthuis

Dr. J. v.d. Mortellaan 3
Oost West en Middelbeers (Gemeente Oirschot)
Omschrijving POORTHUIS. Witgekalkte rode bakstenen poorthuis in 1938 in Kempische stijl gebouwd, op rechthoekige grondslag onder met grijz..

Buitenplaats Baest: voormalige poortwachterswoning "Eikenhoef"

Dr. J. v.d. Mortellaan 5
Oost West en Middelbeers (Gemeente Oirschot)
Omschrijving BOERDERIJ/VOORMALIGE PACHTERSWONING, GENAAMD EIKEHOEF ("BOEREKAMER"), MET BIJGEBOUW. Witgekalkte roodbakstenen pachterswoning..

Buitenplaats Baest: voormalige tuinmanswoning

Dr. J. v.d. Mortellaan 7
Oost West en Middelbeers (Gemeente Oirschot)
Omschrijving VOORMALIGE TUINMANSWONING (toponiem: 'Nol en Pietje'). Witgekalkte rode bakstenen 19de-eeuwse tuinmanswoning op rechthoekige ..

Buitenplaats Baest: koetshuis annex dienstwoning

Dr. J. v.d. Mortellaan 9
Oost West en Middelbeers (Gemeente Oirschot)
Omschrijving KOETSHUIS ANNEX DIENSTWONING. Rode bakstenen witgekalkt koetshuis annex dienstwoning uit de 19de eeuw, gesitueerd aan de opri..

Buitenplaats Baest: schuur

Dr. J. v.d. Mortellaan 11
Oost West en Middelbeers (Gemeente Oirschot)
Omschrijving SCHUUR. In horizontale delen opgetrokken 18de-eeuwse houten veldschuur op rechthoekige grondslag onder rieten schilddak met vo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Buitenplaats Baest: poortwachterswoning met stal genaamd "Beukehoef" in Oost West en Middelbeers