Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Buitenplaats Baest: boerderij genaamd "Lindehoef" in Oost West en Middelbeers

Boerderij

Dr. J. v.d. Mortellaan 2
5091JJ Oost West en Middelbeers (gemeente Oirschot)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1774-1776


Beschrijving van Buitenplaats Baest: boerderij genaamd "Lindehoef"

Omschrijving BOERDERIJ GENAAMD DE LINDEHOEF. Witgekalkte rode bakstenen boerderij annex stal van het Noord-Brabantse langgeveltype op rechthoekige grondslag onder rieten zadeldak met wolfseinden, daterend uit 1774-1776. De bakstenen muren van het stalgedeelte uit de jaren '30 van de 20ste eeuw werden tijdens de restauratie van de boerderij in 1997-1998 weer door de oorspronkelijke houten delen vervangen. Aangebracht ter vervanging van de oorspronkelijk hier gesitueerde houten delen.Voor(noord-)zijde: centraal twee kruiskozijnen met vier 9-ruitsvensters, aan de onderhelft van kozijnen luiken voorzien. Links een kloosterkozijn met twee 9-ruitsvensters en luik aan onderkozijn-helft. Onder laatstgenoemd venster een 4-ruits keldervenster met luik en diefijzers. Aan de rechterzijde een 9-ruits keldervenster met luik en 3-ruits bovenlicht. Linkergevel: links een entree-deur met 6-ruits bovenlicht. Rechts hiervan een dubbel 10-ruitsvenster met luiken. Aansluitend links de gevel van de stal waarin deels enkele en dubbele staldeuren waartussen getoogde 6-ruitsvensters Rechtergevel: een deur met aan weerszijden een dubbel 8-ruitsvenster. Aansluitend rechts de gevel van de stal met getoogde 6-ruitsvensters en enkele toegangsdeuren. Achtergevel van de stal twee 6-ruitsvensters. Waardering De BOERDERIJ GENAAMD LINDEHOEF is van algemeen cultuurhistorisch belang - vanwege de ouderdom - vanwege de gaafheid - als functioneel en karakteristiek onderdeel van de historische buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511522
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Buitenplaats Baest: boerderij genaamd "Lindehoef" in Oost West en Middelbeers

Buitenplaats Baest: moestuinmuur

Dr. J. v.d. Mortellaan 13
Oost West en Middelbeers (Gemeente Oirschot)
Omschrijving Aan het tuinhuis aansluitende MOESTUINMUUR met enkele door pijlers met hardstenen afdekplaat geflankeerde entree's onderbroken..

Buitenplaats: tuinhuis

Dr. J. v.d. Mortellaan 13
Oost West en Middelbeers (Gemeente Oirschot)
Omschrijving TUINHUIS. Rode bakstenen tuinhuis uit de 19de eeuw, gesitueerd aan de noordhoek van de nutstuin. Het op rechthoekige grondslag..

Buitenplaats Baest: historische tuin- en parkaanleg

Dr. J. v.d. Mortellaan 13
Oost West en Middelbeers (Gemeente Oirschot)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van Baest kenmerkt zich door een verweving van diverse soo..

Buitenplaats Baest: poorthuis

Dr. J. v.d. Mortellaan 3
Oost West en Middelbeers (Gemeente Oirschot)
Omschrijving POORTHUIS. Witgekalkte rode bakstenen poorthuis in 1938 in Kempische stijl gebouwd, op rechthoekige grondslag onder met grijz..

Buitenplaats Baest: zonnewijzersokkel

Dr. J. v.d. Mortellaan 13
Oost West en Middelbeers (Gemeente Oirschot)
Omschrijving ZONNEWIJZERSOKKEL. Hardstenen buikvormige sokkel van een zonnewijzer uit de eerste helft van de 18de eeuw, gesitueerd op het ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Buitenplaats Baest: boerderij genaamd "Lindehoef" in Oost West en Middelbeers