Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Buitenplaats Baest: voormalige poortwachterswoning "Masthoef" met stal en schuur in Oost West en Middelbeers

Woonhuis

Dr. J. v.d. Mortellaan 4
5091JJ Oost West en Middelbeers (gemeente Oirschot)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Buitenplaats Baest: voormalige poortwachterswoning "Masthoef" met stal en schuur

Omschrijving VOORMALIGE PACHTERSWONING, GENAAMD MASTEHOEF, MET STAL EN SCHUUR. Rode bakstenen in oorsprong 18de-eeuwse, thans grotendeels uit ca. 1900 daterende voormalige pachterswoning met stal op rechthoekige grondslag onder met grijze pannen gedekt zadeldak. Aan de ZW-zijde een 19de-eeuwse aanbouw onder zadeldak (grijze pannen). Voor(noord-)zijde rechts de entreedeur naar de woning met rechts een enkel en links twee meerruitsvensters met luiken onder een getoogde strek. Aan de linkerzijde het stalgedeelte met twee getoogde dubbele staldeuren en twee getoogde meerruitsvensters. Rechterzijde beganegronds en op de verdieping enkele meerruitsvensters onder getoogde strek. De achterzijde vertoont enkele bouwsporen van oorspronkelijk aanwezige vensters. Aan de zuidzijde van het stalgedeelte een vroeg 19de eeuwse schuur onder met pannen gedekt zadeldak (oorspronkelijke gebintconstructie) Waardering De VOORMALIGE PACHTERSWONING, GENAAMD MASTHOEF, MET STAL EN SCHUUR is van algemeen cultuurhistorisch belang - als functioneel en karakteristiek onderdeel van de historische buitenplaats; - vanwege de ouderdom. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511521
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Buitenplaats Baest: voormalige poortwachterswoning "Masthoef" met stal en schuur in Oost West en Middelbeers

Buitenplaats Baest: historische tuin- en parkaanleg

Dr. J. v.d. Mortellaan 13
Oost West en Middelbeers (Gemeente Oirschot)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van Baest kenmerkt zich door een verweving van diverse soo..

Buitenplaats Baest: hoofdgebouw

Dr. J. v.d. Mortellaan 13
Oost West en Middelbeers (Gemeente Oirschot)
Omschrijving HOOFDGEBOUW, Huis te Baest. Thans gepleisterd (voorgevel) en voor het overige witgekalkt rode bakstenen huis op rechthoekige ..

Buitenplaats Baest: hek en brug

Dr. J. v.d. Mortellaan 13
Oost West en Middelbeers (Gemeente Oirschot)
Omschrijving HEK EN BRUG. Achttiende eeuws smeedijzeren spijlenhek gevat in twee vroeg 20ste-eeuwse vierkante bakstenen pijlers onder hards..

Buitenplaats Baest: zonnewijzersokkel

Dr. J. v.d. Mortellaan 13
Oost West en Middelbeers (Gemeente Oirschot)
Omschrijving ZONNEWIJZERSOKKEL. Hardstenen buikvormige sokkel van een zonnewijzer uit de eerste helft van de 18de eeuw, gesitueerd op het ..

Buitenplaats: tuinhuis

Dr. J. v.d. Mortellaan 13
Oost West en Middelbeers (Gemeente Oirschot)
Omschrijving TUINHUIS. Rode bakstenen tuinhuis uit de 19de eeuw, gesitueerd aan de noordhoek van de nutstuin. Het op rechthoekige grondslag..

Kaart & Routeplanner

Route naar Buitenplaats Baest: voormalige poortwachterswoning "Masthoef" met stal en schuur in Oost West en Middelbeers