Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Buitenplaats Baest: voormalige poortwachterswoning "Eikenhoef" in Oost West en Middelbeers

Woonhuis

Dr. J. v.d. Mortellaan 5
5091JJ Oost West en Middelbeers (gemeente Oirschot)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1800-1900


Beschrijving van Buitenplaats Baest: voormalige poortwachterswoning "Eikenhoef"

Omschrijving BOERDERIJ/VOORMALIGE PACHTERSWONING, GENAAMD EIKEHOEF ("BOEREKAMER"), MET BIJGEBOUW. Witgekalkte roodbakstenen pachterswoning annex bijgebouw van het Noord-Brabantse langgeveltype uit de eerste helft van de 18de eeuw,op langwerpig rechthoekige grondslag, gelegen aan de oprit tussen de portierswoning en kleine dienstwoning. Het bijgebouw springt ten aanzien van de portierswoning iets naar voren Het complex is overkapt door een rieten schilddak (vorstpannen) met voet van Oud-Hollandse pannen. Voor(oprit-)zijde centraal het kozijn van de oorspronkelijke toegangsdeur waarin 5-ruitsbovenlicht en een voor de bescherming ondergeschikte voordeur van recente datum. Aan de linkerzijde een getoogde dubbele staldeur. Uiterst links een halfronde deur. Voorts een brede dubbele deur en een aantal meerruitsvensters met luiken. Achterzijde complex getoogde 6-ruitsvensters. Het bijgebouwgedeelte vertoont inwendig nog de oorspronkelijke gebintconstructie. Waardering De VOORMALIGE PACHTERSWONING, GENAAMD EIKEHOEF, MET BIJGEBOUW is van algemeen cultuurhistorisch belang - vanwege de ouderdom; - als functioneel en karakteristiek onderdeel van de historische buitenplaats; - vanwege de ornamentele waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511520
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Buitenplaats Baest: voormalige poortwachterswoning "Eikenhoef" in Oost West en Middelbeers

Buitenplaats Baest: voormalige tuinmanswoning

Dr. J. v.d. Mortellaan 7
Oost West en Middelbeers (Gemeente Oirschot)
Omschrijving VOORMALIGE TUINMANSWONING (toponiem: 'Nol en Pietje'). Witgekalkte rode bakstenen 19de-eeuwse tuinmanswoning op rechthoekige ..

Buitenplaats Baest: poorthuis

Dr. J. v.d. Mortellaan 3
Oost West en Middelbeers (Gemeente Oirschot)
Omschrijving POORTHUIS. Witgekalkte rode bakstenen poorthuis in 1938 in Kempische stijl gebouwd, op rechthoekige grondslag onder met grijz..

Buitenplaats Baest: koetshuis annex dienstwoning

Dr. J. v.d. Mortellaan 9
Oost West en Middelbeers (Gemeente Oirschot)
Omschrijving KOETSHUIS ANNEX DIENSTWONING. Rode bakstenen witgekalkt koetshuis annex dienstwoning uit de 19de eeuw, gesitueerd aan de opri..

Buitenplaats Baest: moestuinmuur

Dr. J. v.d. Mortellaan 13
Oost West en Middelbeers (Gemeente Oirschot)
Omschrijving Aan het tuinhuis aansluitende MOESTUINMUUR met enkele door pijlers met hardstenen afdekplaat geflankeerde entree's onderbroken..

Buitenplaats Baest: schuur

Dr. J. v.d. Mortellaan 11
Oost West en Middelbeers (Gemeente Oirschot)
Omschrijving SCHUUR. In horizontale delen opgetrokken 18de-eeuwse houten veldschuur op rechthoekige grondslag onder rieten schilddak met vo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Buitenplaats Baest: voormalige poortwachterswoning "Eikenhoef" in Oost West en Middelbeers