Buitenplaats Baest: voormalige tuinmanswoning in Oost West en Middelbeers

Dr. J. v.d. Mortellaan 7
5091JJ Oost West en Middelbeers (gemeente Oirschot)

Beschrijving van Buitenplaats Baest: voormalige tuinmanswoning

Omschrijving VOORMALIGE TUINMANSWONING (toponiem: 'Nol en Pietje'). Witgekalkte rode bakstenen 19de-eeuwse tuinmanswoning op rechthoekige grondslag onder met Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak. De woning is even ten westen van het koetshuis annex dienstwoning aan de oprit gelegen. Centraal aan de voor(ZW-)zijde de toegangsdeur met 8-ruits bovenlicht. Aan weerszijden een meeruitsvenster met luiken. Aan de rechtergevel twee meerruitsvensters met luiken. Aan de linker zijde een enkel meerruitsvenster met luiken. Achterzijde centraal de achterdeur met aan weerszijden drie op onregelmatige plaats en hoogte gelegen vensters. Waardering De VOORMALIGE TUINMANSWONING is van algemeen cultuurhistorisch belang - vanwege de sobere en doelmatige vormgeving; - als functioneel en karakteristiek onderdeel van de historische buitenplaats; - vanwege de ouderdom. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)